27 procent minder afval opgeveegd op straten en pleinen van Gentse Feesten

Het bedrijf Ecocup leverde 1,2 miljoen uitwasbare bekers af in de Gentse Feesten. Om ze af te wassen waren negen transporten nodig van Gent naar Luik. Foto: dvh

Gent - Afvalintercomunnale Ivago heeft tijdens de tien dagen van de Gentse Feesten 40,5 ton afval opgeveegd van op de starten en pleinen. Dat is 27 procent minder dan vorig jaar, werd maandag bekendgemaakt op een afsluitende persconferentie. Het Franse bedrijf Ecocup leverde 1,2 miljoen herbruikbare bekers af in de Feesten.

"De herbruikbare beker heeft absoluut gewerkt. 27 procent minder is een zeer, zeer mooi cijfer."  Enthousiaste woorden bij milieuschepen en Ivago-voorzitter Tine Heyse (Groen) maandag op de afsluitende persconferentie van de Gentse Feesten.

De berg afval die op straat belandt tijdens het tiendaagse volksfestival blijft groot, maar is op één jaar tijd wel gevoelig verkleind. De grote verklaring volgens Ivago: de verplichte introductie van de statiegeldbekers op alle grote pleinen.

Het Franse bedrijf Ecocup werd daarvoor ingeschakeld en leverde tot en met zondagmiddag 1,2 miljoen statiegeldbekers af in Gent. 800.000 bekers werden gespoeld. Er waren negen transporten nodig tussen Gent en Luik, waar de bekers werden gewassen op een gespecialiseerde wasstraat van Ecocup.

Het resultaat: in 2017 werd op tien dagen 55,7 ton afval opgeveegd op de straten en pleinen van de Feesten. Dit jaar gaat het om 40,5 ton, 27 procent minder. De Gentse Feesten telden over tien dagen 1,29 miljoen bezoekers.

Het voorbeeld van de Gentse Feesten krijgt navolging. De Vlaamse regering besliste vorig weekend om een verplichting in te voeren voor alle grote evenementen om herbruikbare bekers te gebruiken.

In Gent vertoonde het systeem wel kinderziektes. "Dat is ook logisch als je zoiets voor het eerst uitvoert op zo'n grote schaal", klinkt het. Het stadsbestuur denkt aan enkele aanpassingen voor het bekersysteem volgend jaar, zoals meer afleverpunten om lege bekers in te ruilen.

Een van de zwaktes dit jaar was ook dat niet alle pleinen dezelfde bekers en regels gebruikten. Milieuschepen Heyse: "Uiteraard zou het nog beter zijn als nog meer pleinen hetzelfde systeem gebruiken. Dat is een wens van ons, het is aan de pleinen zelf. Dit jaar was het niet zo, omdat pleinen die al vroeger hadden geïnvesteerd niet wouden straffen.""

"Er zijn ook kleinere dingen. Wie nu nog een beker heeft? Die kunnen naar de stadswinkel onder het belfort gebracht worden, maar we kunnen geen statiegeld teruggeven. Dat moeten we bijvoorbeeld regelen. Maar het zal vooral samen met de pleinorganisatoren moeten."

Door Bert Staes
VOOR ABONNEES