Regering-Michel bereikt akkoord over begroting en jobsdeal, ook deal voor Arco en Belfius

© BELGA

De regering-Michel heeft maandagnacht een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar en de jobsdeal, waarmee de premier een mouw wil passen aan de mismatch op de arbeidsmarkt. Ook over het Arco-dossier en de vierde speler op de telecommarkt is er een akkoord.

Wat is er beslist?

  • Degressiviteit van werkloosheidsuitkeringen: stijgt in een eerste fase, daalt nadien sterk. Maar geen beperking in de tijd.
  • SWT (het vroegere brugpensioen) in 2019 pas vanaf 59 jaar, en vanaf 2020 vanaf 60 jaar.
  • Gedeeltelijke beursgang Belfius: Arco-gedupeerden kunnen tot 40 procent van inleg recupereren.
  • Vierde speler op de telecommarkt, naast Proximus, Orange en Telenet.
  • 500 miljoen euro gevonden om succes van innovatieve geneesmiddelen budgettair op te vangen.

Begroting

Volgens het rapport van het Monitoringcomité moest de regering op zoek naar 2,6 miljard euro om de begroting op de sporen te houden van de afspraken met de Europese Commissie, al gebeuren er doorgaans nog technische correcties op die cijfers zodat het einddoel wat lager uitvalt. Een flink deel van die oefening werd dichtgereden door maatregelen binnen de arbeidsdeal.

Werkloosheidsuitkering daalt

Die arbeidsdeal bevat een pak maatregelen om de mismatch tussen het hoge aantal vacatures en de lage werkzaamheidsgraad aan te pakken. Opvallend is dat de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen deel van het pakket uitmaakt. Dat principe houdt in dat de uitkering in een eerste fase stijgt, maar nadien sterker daalt. Er is sprake van een bijgeschaafde versie van het voorstel van de Gentse professor Stijn Baert. Het systeem zou begin 2019 in werking treden.

(lees verder onder de foto)

© BELGA

SWT vanaf 60

De deal bevat ook een reeks fiscale ingrepen en premies, net als bepalingen rond de startersjobs. Er is ook bevestigd dat het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen - vanaf volgend jaar pas kan vanaf 59 jaar en vanaf 2020 op 60-jarige leeftijd. Uitzonderingen zouden niet meer kunnen. De discussie stak de voorbije weken de kop op naar aanleiding van de herstructurering bij Carrefour, waar mensen van 56 jaar met SWT konden.

Belfius en Arco

De regering bereikte ook een akkoord over de gedeeltelijke beursgang van Belfius en de vergoeding van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten. Daarvoor wordt een fonds in het leven geroepen.

Voor de Arco-deal die de regering naar voren schuift, is geen voorafgaandelijk akkoord van Europa nodig. Dat zei vice-premier Kris Peeters (CD&V) dinsdagochtend op Radio 1. “Er is geen sprake van staatssteun, we vergoeden alleen natuurlijke personen, geen rechtspersonen.”

Met dit akkoord willen we zekerheid geven voor 800.000 coöperanten, zei Peeters. “We zullen Europa informeren over dit akkoord, maar een voorafgaandelijk akkoord is niet nodig,” aldus de minister. We vergoeden geen rechtspersonen of vennootschappen, maar alleen natuurlijke personen, luidt het. “Geen enkele vennootschap gaat hier een voordeel uit halen.”

(lees verder onder de foto)

© BELGA

De Arco-gedupeerden zullen eind oktober een voorstel in de bus krijgen. “Tegen dan moet een loket operationeel zijn waar de coöperanten zich kunnen aanbieden,” dixit het CD&V-kopstuk. Op de uitbetaling van de vergoeding plakt hij geen timing.

De christelijke arbeidersbeweging, die bij de ondergang van Dexia zware verliezen moest slikken via haar financiële poot Arco, zou ongeveer 35 miljoen euro bijdragen in het fonds, dat mee gespijsd wordt door de overheid en de bank Belfius. Volgens Peeters “draagt iedereen evenwichtig bij” in het fonds.

Deminor, het juridisch advieskantoor dat meer dan 2.000 Arco-coöperanten vertegenwoordigt, reageert lauw op de deal van de regering over Arco. “We manen aan tot voorzichtigheid. Dit is een zoveelste politieke verklaring. Er is pas echt een akkoord als alle partijen ermee instemmen en het juridisch waterdicht is”, zegt advocaat Erik Bomans.

Deminor wacht nog op de concrete uitwerking alvorens uitspraken te doen. “We vragen onze cliënten rustig af te wachten. We gaan hen in elk geval niet aanraden om iets te aanvaarden dat juridisch niet waterdicht is”, klinkt het. Of de compensatie uit het op te richten fonds voldoende zal zijn, hangt voor Bomans af van verschillende factoren in de uitwerking van de deal.

Nieuwe telecomspeler

Ook raakten de topministers het eens over de mogelijkheid om een vierde speler op de telecommarkt toe te laten, naast Proximus, Orange en Telenet. Toen hij zijn voorstel enkele maanden geleden lanceerde, keek bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) naar de veiling van de mobiele frequenties van volgend jaar, waarbij een deel zou worden gereserveerd voor een nieuwe speler. Dat moet leiden tot meer concurrentie, meer datagebruik en lagere prijzen.

LEES OOK. Vierde telecomoperator zal bij opstart netwerken van concurrenten kunnen gebruiken

(lees verder onder de foto)

© BELGA

Gezondheid

De ploeg-Michel raakte het ook eens over een manier om het succes van de innovatieve geneesmiddelen budgettair op te vangen. Dat succes had immers een keerzijde. Het leidde tot een budgetoverschrijding van 500 miljoen euro, waarvan 300 miljoen euro voor kankerbehandelingen in 2019.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) had aangegeven dat ze geen besparing op de kankerbehandeling wilde doorvoeren. Om het gat dicht te rijden, voorziet de regering 200 miljoen euro, terwijl de farmaceutische sector 100 miljoen euro inbrengt.

De overige 200 miljoen wordt gevonden door maatregelen in het geneesmiddelenbeleid en technische correcties.

Reacties

Op Twitter stelde N-VA-vicepremier Jan Jambon dat de regering erin is geslaagd een begrotingsakkoord te sluiten dat de arbeidsmarkt grondig hervormt en moderniseert. “Dankzij deze arbeidsdeal zijn we klaar om de mismatch op de jobmarkt doortastend aan te pakken”, aldus Jambon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zijn CD&V-collega had het over een akkoord over een ambitieuze arbeidsdeal om grote aantal openstaande vacatures in te vullen en over een vergoeding van Arco-coöperanten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ondernemersorganisatie Unizo vindt de arbeidsdeal van de regering-Michel “een goede basis voor verder overleg”. Gedelegeerd bestuurder Dany Van Assche noemt het een positieve deal, maar ziet nog aandachts- en pijnpunten.

Dat het debat over de hervorming van de lonen wordt geopend, is voor Unizo heel belangrijk. “De onderhandelingen hierover, waarmee we vooral meer kansen willen geven aan de oudere werkzoekenden op de arbeidsmarkt, zijn complex en zullen de nodige tijd vergen, maar het feit dat hier nu concreet mee wordt gestart, in overleg met alle stakeholders, waaronder de sociale partners, mag zonder meer als een mijlpaal worden beschouwd.”

Een pijnpunt zit voor de ondernemersorganisatie in de invoering van het recht op outplacement voor werknemers die door medische overmacht een andere job moeten zoeken. “Niet die extra ondersteuning op zich is hier het probleem, wel het feit dat hiervoor het instrument van outplacement wordt gekozen en dat die kosten - 1.800 euro per werknemer - voor rekening van de betrokken werkgevers komen.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten