Wandelbusjes voor jaar verlengd: 455.000 euro

Foto: Keolis

Gent / Afsnee -

De appelblauwzeegroene wandelbusjes zullen nog zeker tot september 2019 door het Gentse stadscentrum rijden. Het contract is met een jaar verlengd.

Tijdens de Gentse Feesten bleven ze op stal staan, maar sinds deze week rijden elke dag opnieuw drie elektrische busjes uit vanuit een depot aan de Afrikalaan. Hun opdracht: minder mobiele mensen een gratis optie geven om de binnenstad van Gent te bezoeken.

Ze rijden een vaste route. Iedereen kan ze tegenhouden en gratis op- en afstappen waar hij of zij wil. Tussen oktober 2017 en eind juni 2018 stapten 41.000 mensen op. Mei was de beste maand tot nu toe, met 6.500 passagiers. Omdat de busjes op zondag niet rijden komt dat neer op ongeveer 240 mensen per dag. Een stormloop is het dus zeker niet.

Toeristen

Maar dat was ook nooit de bedoeling. Er kwam al kritiek op de busjes, maar het stadsbestuur vindt dat ze hun doel halen. Dat er regelmatig toeristen op de wandelbusjes stappen, vindt de Stad geen probleem.

“Wij betalen om een dienstverlening aan te bieden aan minder mobiele mensen. Dat kost iets, maar vergeleken met de kostendekkingsgraad van De Lijn bijvoorbeeld valt het bij ons goed mee”, zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit.

Eind juni is het contract met busfirma Keolis voor een jaar verlengd, tot oktober 2019. De Stad heeft er 455.000 euro veil voor.

“Wij zijn zeer tevreden met dit project”, zegt Lando Vanoverbeke van Keolis. “Vooral op het feit dat de busjes elektrisch rijden zijn we trots. Er rijden er drie rond, maar we hebben zes busjes. Ze moeten opgeladen kunnen worden.”

Over een jaar moet het contract opnieuw bekeken worden.

Door Bert Staes
AANGERADEN