Gaat het wat minder? Dan wil je hond graag bij je zijn

Foto: Shutterstock

Eerdere studies toonden al aan dat honden het merken als hun baasje huilt of gestresseerd is, maar de wetenschap wist nog niet hoe viervoeters ermee omgaan. Tot nu. Een nieuw onderzoek, verschenen in het vakblad Learning & Behavior, toont aan dat ze dan dicht bij je willen zijn.

Een team onderzoekers aan de Johns Hopkins-universiteit voerde een experiment uit met 34 hondeneigenaren uit het Amerikaanse Minnesota. Hun honden van verschillende rassen waren tussen 1,5 en 12 jaar oud. Voor de studie moesten alle baasjes in een kleine kamer plaatsnemen, terwijl de honden buiten aan de deur wachtten. In die deur zat een raam waardoor de viervoeters hun eigenaar konden zien. Elke deur kon ook makkelijk opengeduwd worden door de dieren.

Baasje in paniek

In de tweede fase van het onderzoek moest een deel van de baasjes om de vijftien seconden in paniek om hulp roepen en doen alsof ze huilden. De rest van de baasjes zei ‘help’ op een emotieloze toon en neuriede een kinderliedje. Na afloop keken de vorsers hoeveel honden tijdens de test probeerden om de deur te openen om tot bij hun baasje te geraken.

Soms empathisch

Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de honden de deur probeerde te openen, maar er was geen significant verschil tussen honden die hoorden dat hun eigenaars huilden en de dieren die geneurie hoorden. Zijn honden zijn niet empathisch? Niet noodzakelijk. Viervoeters van een eigenaar in nood opende de deur sneller. Na gemiddeld 23 seconden om precies te zijn. Honden van de ‘blije’ eigenaars wachtten gemiddeld 96 seconden om actie te ondernemen.

Geen nood als je viervoeter niet komt aanrennen als je huilt of om hulp roept. “Het is logisch dat honden specifieke persoonlijkheidskenmerken hebben, net zoals bij mensen. Ook sommige mensen zijn minder empathisch dan andere”, zegt onderzoekster en medeauteur Emily Sanford.

Door vwh