Juncker “niet optimistisch” voor onderhoud met Trump, die al uitdaagt

Bron © BELGA

Jean-Claude Juncker en Donald Trump Foto: BELGAIMAGE

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is niet “buitensporig optimistisch” over een gesprek over het Europees-Amerikaanse handelsconflict dat hij woensdag in Washington zal hebben met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Duitse televisiezender ZDF.

“We zullen duidelijk stellen dat we geen vijanden van de Verenigde Staten zijn, dat we een gemeenschappelijk verleden hebben dat we niet mogen vergeten. Maar ik ben niet buitensporig optimistisch”, zei Juncker, die naar eigen zeggen weet hoe hij moet omgaan met Trump en verzekert dat het gesprek “op voet van gelijkheid” zal plaatsvinden.

Juncker wil “een handelsoorlog vermijden”, maar beklemtoonde ook dat de Europese Unie zich niet zal laten doen en vergeldingsmaatregelen zal nemen indien de Verenigde Staten hogere invoerheffingen op auto’s zouden invoeren. Vooral Duitsland, waar 800.000 mensen een job hebben in de autosector, is beducht voor dat scenario. Eerder beantwoordden de Europeanen de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium al met invoerheffingen op een reeks Amerikaanse producten.

Trump heeft “idee”

Trump zelf blikte dinsdag in een tweet vooruit op het onderhoud met Juncker. “De Europese Unie komt morgen naar Washington om over een handelsdeal te onderhandelen”, tikte de president. “Ik heb een idee voor ze. Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie laat alle importheffingen, barrières en subsidies vallen (...) Ik hoop dat ze het doen. Wij zijn klaar - maar zij zullen het niet zijn.”

Overigens maakte de Amerikaanse regering dinsdag bekend dat ze 12 miljard dollar aan subsidies gaat voorzien voor landbouwers die getroffen worden door vergeldingsmaatregelen die voortvloeiden uit de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium en het handelsconflict met China. Het geld gaat onder meer naar producenten van sojabonen, varkensvlees en andere landbouwproducten.

Laad meer berichten...