Trump en Juncker sluiten wapenstilstand in handelsoorlog tussen VS en EU: “Doel moet 0 procent tarieven zijn”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een akkoord gesloten dat de spanningen tussen Brussel en Washington op het vlak van handel moeten verlichten. Zo benadrukten zowel de Amerikaanse president Donald Trump als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat beide blokken naar “nul douaneheffingen” willen gaan, met uitzonderingen voor de autosector.

Trump en Juncker ontmoetten elkaar woensdag in het Witte Huis. Beiden spraken bij het begin van de gesprekken opvallend verzoenende taal: de voorzitter van de Europese Commissie benadrukte dat “Europa en de VS geen vijanden, maar partners zijn. We moeten naar lagere handelstarieven, in plaats van ze te verhogen.” Zijn Amerikaanse tegenhanger sloot zich daarbij aan: “Het doel moet 0 procent aan tarieven en subsidies zijn”.

Meer Amerikaanse producten op Europese markt

Na afloop raakte bekend dat Amerikaanse boeren en bedrijven straks meer mogen exporteren naar de EU, en dat de VS in ruil lagere tarieven voor Europese exportproducten beloven. Zo verkreeg Trump verkreeg de toezegging dat Europa grotere hoeveelheden zal toelaten op zijn markt van Amerikaanse sojabonen, LNG-gas en medische apparatuur en farmaceutische producten. Uitzondering in de overeenkomst is de autosector.

Het akkoord mikt ook op “het vergemakkelijken van handel, verminderen van bureaucratische obstakels en het snijden in de kosten”, en het beschermen van Amerikaanse en Europese bedrijven van “oneerlijke globale handelspraktijken”. Concreet zullen Europa en de VS daarvoor werken aan een hervorming van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Amerikaanse toegevingen

Trump gaf dan weer toe op de Amerikaanse invoertarieven op staal en aluminium, indien er ook een “oplossing voor de vergeldingsheffingen” komt. Europa reageerde op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium, waarvan de Europese export naar de VS goed is voor 6,4 miljard euro per jaar, met verhoogde importtarieven op 2,8 miljard euro aan Amerikaanse producten, zoals jeans, motorfietsen en bourbon.

Beide partijen hebben ook afgesproken om nieuwe tarieven op te schorten zolang de onderhandelingen lopen. Trump had ermee gedreigd om heffingen tot 20 procent in te voeren op Europese auto’s. Dat zou het handelsconflict naar een hoger niveau tillen: Europa exporteert jaarlijks voor meer dan 50 miljard euro aan auto’s en onderdelen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Trump slaat en zalft op afsluitende persconferentie

Met dit akkoord is de escalatie in de handelsoorlog tussen de VS en de EU voorlopig alvast stopgezet. Al herhaalde president Trump op de afsluitende persconferentie wel zijn klacht dat Amerika honderden miljarden dollars verliest aan de EU door Europese handelsbelemmeringen.

Maar hij zei ook dat ze met de gesprekken iets goeds willen bereiken waar iedereen beter van wordt. “Wij willen een gelijk speelveld voor onze landbouwers, voor onze bedrijven, voor iedereen.” Trump sprak van een “grote dag” en een nieuwe “fase van vriendschap, van sterke handelsbetrekkingen waarbij we beide zullen winnen”, in de betrekkingen tussen de EU en de VS.

Door jvh, jvt, jir