Naesen over de klap voor zijn kopman, klimtijd Démare en Tourfans: “Dan zit je nog meer à bloc door zo’n kieken

Naesen (rechts) in het gezelschap van Jasper Stuyven. Foto: BELGA

Het was een speciale dag in de Ronde van Frankrijk met een bergrit van amper 65 kilometer en een F1-start. Oliver Naesen vond het allemaal best oké, ook al viel het plan van zijn kopman Romain Bardet in het water. “Maar dat is ook weer mooi”, vertelde de Belg van AG2R in Vive le Vélo.

Nairo Quintana snelde op de Col de Portet naar de zege terwijl Chris Froome kraakte. Naesen kwam als 63ste over de finish op 19’37” van de dagwinnaar. “Het was de kortste etappe maar de langste dag. We moesten nu twee keer eten, normaal is het ontbijt en de bus op. Maar we blijven lachen. Die F1-start? Ik heb niet gezien hoe het eruitzag op tv maar het is eens iets anders. Ik was toch blij dat ik in het tweede deel zat en niet in het vijfde. Die hebben meer moeite moeten doen”, aldus Naesen.

“Zo’n korte etappe is ook spectaculair”, vindt de ex-Belgische kampioen. “Als renners iets oncomfortabel vinden, is dat meestal goed voor tv. Als je opstaat en je zorgen maakt om de tijdslimiet, dat is meestal mooi. Een soort survival of the fittest.”

Klap voor Bardet: “Ook mooi”

Bardet verloor 1’48” op Geraint Thomas in een rit die hij aangestipt had. “We hadden erop gehoopt, in de bespreking werd duidelijk dat we wilden winnen. Dat dit onze rit was. Hij wilde het klassement overhoop gooien en tijd winnen. Het was dus een pijnlijke dag. Je ziet dan meteen aan hem dat je hem best gerust laat. Maar je kan niet kwaad zijn op hem. Plus, dit is de Tour. Er moet wel eens een favoriet door het ijs zakken. Dat is ook mooi. Spijtig genoeg dat dit dan bij ons is.”

De renners van Team Sky worden overal waar ze komen uitgejouwd door de Franse wielerfans, tot frustratie ook van Naesen. “Als je een beetje vooraan rijdt, in de buurt van de Sky-renners, dan komt er altijd een druppel bij in de emmer. Met dat boegeroep en hun bengaals vuur en dat meegeloop (zucht). Dat heb je echt niet nodig. Dat vuur zie je al van ver aankomen en is superslecht voor je gezondheid. Je probeert je adem in te houden, maar dan zit je nog meer à bloc door zo’n kieken!”

LEES OOK: Wansmakelijk: Franse supporter brengt gele trui Geraint Thomas ei zo na ten val met grijpbeweging

“Dat is geweldig snel”

Andre Greipel maakte zich druk in de klimtijd van Arnaud Démare. De Fransman klom amper negen minuten trager dan Quintana en daar stelde de Duitser zich grote vragen bij. “Dat is geweldig snel”, aldus Naesen. “Ik heb de tweet van Greipel gelezen en dat komt niet goed over en is een teken dat er iets niet juist is. De ervaring die ik heb, is dat als ik wissel van fiets er meteen een auto van de jury naast mij staat die ervoor zorgt dat ik geen voordeel kan halen uit de auto’s.”

“En dan hoor je zo’n verhalen. Negen minuten trager dan Quintana… Ik zou mijn strava eens moeten bekijken want ik denk dat ik nog trager was dan Démare en ik ben een betere klimmer.”

Door vtvn
AANGERADEN