Fans zingen ‘Purple Rain’ als eerbetoon aan Prince, maar platenmaatschappij laat filmpje verwijderen

© AP

Het label van de overleden zanger Prince, Universal Music (UMPG), heeft een video van Twitter laten halen waarop fans massaal zijn nummer ‘Purple Rain’ aan het zingen waren enkele uren na zijn dood. Universal Music is eigenaar van de rechten van de iconische song, en oordeelde dat de video een overtreding was van het copyright. Dat melden de muziekbladen Billboard en NME.

gjs

De clip werd opgenomen in Minneapolis door journalist Aaron Lavinsky van de krant Star Tribune. Universal vindt dat die beelden (en de klank) een overtreding vormen van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) van 1998.

De video van Lavinsky, die zich van geen kwaad bewust was, verscheen oorspronkelijk op Twitter, maar is daar nu weggehaald. De journalist noemt het optreden van de muziekmaatschappij “zeer verontrustend”. “Er is niets fouts aan het filmpje, en zowel Twitter als UMPG heeft ongelijk”, oordeelt hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is nog niet duidelijk of de Star Tribune het schrappen van hun Purple Rain-filmje gaat aanvechten. De krant wijst wel op antecedenten, gevallen uit het verleden waar makers van “virale” muziekfilms met succes de censuur hebben aangeklaagd.

Aangeboden door onze partners