Vlaams Belang hekelt voorstel voor nationale kieskring: “Druist in tegen elke historische logica”

Vlaams Belang kant zich met klem tegen het “opgewarmde” voorstel van federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) voor een federale kieskring. “De invoering van een dergelijke kieskring komt neer op de creatie van een BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde, nvdr.) in het kwadraat. De Franstalige inmenging en agitatie zal zich in zo’n geval niet beperken tot de regio tussen Galmaarden en Overijse, maar zich uitstrekken over heel Vlaanderen”, reageert Kamerlid Barbara Pas in een persbericht.

Volgens De Croo lost een federale kieskring “het enorme democratisch deficit op in België”. “In mei 2019 zullen alleen de inwoners van Waals-Brabant mogen aangeven dat Charles Michel een goede premier is of niet, want dat is zijn kieskring. Dat is leuk voor hen, maar minder voor wie in Aarlen of Gent woont. Een federale kieskring is logisch en zou de houding van politici compleet veranderen”, aldus het liberale kopstuk zaterdag in een interview met La Libre Belgique.

“De invoering van een nationale kieskring bestaat in geen enkel federaal land. Het zal ons niet alleen terugsturen naar het unitaire België, maar druist bovendien in tegen elke historische logica”, stelt Barbara Pas. Het voorstel De Croo om een federale kieskring is voor Vlaams Belang de natte droom van het FDF. “Wie meer democratie wil, moet zijn heil niet zoeken in Belgicistische recuperatiepogingen, maar moet België opdoeken”, aldus Pas.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt