Ryanair dreigt met ontslag voor stakend personeel: “Druist in tegen alle internationale conventies”

© REUTERS

De Franstalige christelijke vakbond CNE noemt het “schandalig” dat Ryanair “no show”-waarschuwingsbrieven stuurt naar personeelsleden die deelnamen aan de staking van vorige woensdag en donderdag. De vakbond uitte zijn ongenoegen in een brief die gericht is aan de Belgische en Europese autoriteiten.

adm

“Een ‘no show’ is een zware fout die, wanneer het vaker gebeurt, gewoonlijk tot ontslag zonder vergoeding leidt. Deelnemen aan een staking kan in geen geval worden beschouwd als een zware fout. Dat druist in tegen alle internationale conventies”, benadrukt de CNE.

De vakbond richt zich tot premier Charles Michel, tot minister van Werk Kris Peeters, tot Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en tot Europees Commissaris van Sociale Zaken Marianne Thyssen. De vakbond verwacht een reactie van deze bevoegde politici. “Het duurt al veel te lang dat Ryanair zijn zin kan doen op sociaal vlak, zonder dat de sociale inspectiediensten optreden”, stelt de CNE.

Ryanair had woensdag en donderdag 600 vluchten geannuleerd omdat het cabinepersoneel in staking ging in België, Portugal, Spanje en Italië. Dat had gevolgen voor zowat 50.000 reizigers. Ryanair telt 700 personeelsleden in België, van wie er 600 op de luchthaven van Charleroi werken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten