Weinig enthousiasme bij 30.000 Gentse buitenlanders om te stemmen in oktober

Foto: fvv

Gent - 1.700 van de 30.000 inwoners van Gent met een buitenlandse nationaliteit zullen in oktober mee hun stem uitbrengen voor de lokale verkiezingen. De Stad probeerde dat aantal omhoog te krijgen, maar een stormloop is het niet geworden.

Het Gentse stadsbestuur lanceerde dit voorjaar een offensief met brieven in drie talen om meer buitenlandse inwoners naar het stemhokje te krijgen. 29.200 buitenlandse Gentenaars kregen een 'zo duidelijk mogelijke' brief in het Nederlands, Frans en Engels die hen oproept zich te registreren.

Wie in Gent woont, maar enkel de buitenlandse nationaliteit heeft, kan zijn of haar stem uitbrengen voor de lokale verkiezingen. Het gaat vooral om Bulgaren, Nederlanders en Turken. Die moeten zich aanmelden bij de Stad.

Omdat in 2012 slechts 1.167 niet-Belgen dat deden, lanceerde de Stad een offensief. Met matig resultaat, blijkt ondertussen. Deze week loopt de deadline af, dinsdag 31 juli is de laatste dag om zich te registreren. Er zijn slechts 1.703 niet-Belgen die zich in Gent hebben geregistreerd om te stemmen.

Dat zijn er 525 meer dan in 2012. Om welke nationaliteiten het gaat is voorlopig niet bekend. Ter vergelijking: tussen de verkiezingen van 2006 en die van 2012 steeg het anatal registraties met meer dan zeshonderd mensen. De cijfers voor dit jaar kunnen wel nog licht stijgen omdat enkele fiches met de post nog onderweg zijn.

Wat ook een rol kan spelen is dat eens een inwoner zich heeft geregistreerd, hij of zij onder de stemplicht valt. Buitenlandse inwoners van Gent die zich vorige keer registreerden krijgen dit jaar een brief die hen erop attent maken dat ze dit keer ook verplicht zijn om hun stem uit te brengen, als ze nog in de stad wonen.

LEES OOK: Met deze brief wil de Stad Gent 30.000 buitenlanders naar het stemhokje krijgen

Hieronder ziet u de officiële demografie-cijfers van de Stad Gent, voor niet-Belgen die in de stad wonen.

Door Bert Staes
VOOR ABONNEES