Journaal fors ingekort, omdat kijker toch twee keer kijkt

In twee minuten tijd geven de Journaal-ankers je rond 18 uur een korte nieuwsupdate. Foto: rr

Speciaal voor het WK werd het ingekort, het traditionele 18 uur-Journaal op Eén. En tijdens de Tour bleef het zo. Maar ook nu de drukke sportzomer achter de rug lijkt, houdt de VRT vast aan die ­ultrakorte nieuwsupdate. “Een kosten-batenanalyse”, aldus de openbare omroep.

Met de start van het WK voetbal, op 14 juni, wijzigde de VRT zijn Journaal­aanbod. Het Journaal om 18 uur op Eén werd om praktische redenen vervangen door een kort nieuwsoverzicht van zo’n twee minuten, in plaats van de gebruikelijke tien minuten. Kwestie van de ­matchen niet te zeer te moeten onderbreken voor nieuws. Het klassieke Journaal om 18 uur kreeg ook “tijdelijk” de naam VRT NWS Update.

Althans, zo luidde het toen. Maar intussen is de sportzomer achter de rug, en het ultrakorte journaal loopt nog altijd. “Inderdaad, dat blijft zo tot begin september, zoals voorzien bij de invoering van de VRT NWS Update”, aldus VRT-woordvoerder Anne Stroobants. “Binnenkort zullen we de huidige formule evalueren en bekijken of we terugkeren naar een gewoon Journaal om 18 uur.”

Ander publiek

Inge Vrancken, hoofdredacteur van Het Journaal, voegt eraan toe dat er nog een andere reden is om dat ‘6 over 6’-Journaal – dat begint om 18.06 uur – nog een maand te handhaven. “Onderzoek heeft getoond dat wie om zes uur ’s avonds naar Het Journaal kijkt, ook nog eens op een ander uur kijkt. Om 13 uur, 19 uur of naar Het Journaal Laat. Het is dus ook een kwestie van de kosten-batenanalyse te maken. In Het Journaal om 18 uur kruipen veel middelen en het legt de ploeg extra deadlines op. Daarom leek het ons een goed idee, mede in het kader van alle sportevenementen deze zomer, om dit nieuwe format aan te bieden. Dat kan meteen ook online mee, waar we een ander publiek dan de klassieke tv-kijker bereiken.”

Of het volwaardige journaal om 18 uur – dat al 21 jaar bestaat – in deze tijden van besparingen bij de openbare omroep nog terugkeert, is niet zeker. “Bij de evaluatie zullen we de afweging maken. Niet alleen bekijken we of de oude formule praktisch en productioneel haalbaar is, maar ook in hoeverre er behoefte aan is bij de kijker.”

Door Jo De Ruyck
VOOR ABONNEES