Hersenvliesontsteking velt Pieter Timmers vlak voor EK zwemmen: “Hij wou zo graag goud pakken”

Bron © Eigen berichtgeving, Sporza

Pieter Timmers is maandagavond met spoed opgenomen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met een hersenvliesontsteking. Normaal gezien zou Timmers dinsdagochtend topfit en als medaillekandidaat vertrekken naar het EK zwemmen langebaan in Glasgow, dat komende vrijdag van start gaat. “Pieter is enorm ontgoocheld”, zegt zijn coach Ronald Gaastra.

Het was Timmers vrouw Elle De Leeuw die dinsdag het nieuws de wereld instuurde. “Momenteel ziet het ernaar uit dat het om een virale meningitis gaat en is Pieter onder observatie en in behandeling in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. De komende dagen staan nog enkele tests en veel rust op het programma.We focussen nu op zijn herstel.”

Pieter Timmers, olympisch vicekampioen op 100m vrije slag van Rio 2016, werd zaterdag nog Belgisch kampioen op die 100 meter vrije slag. Ondanks een verschoven wervel die hem de voorbije weken wat lichamelijke last bezorgde, leefde de Limburger met een goed gevoel toe naar het EK zwemmen in Glasgow dat vrijdag begint. Het lijkt onmogelijk dat Timmers daar nog aan de start zal staan.

“De kans is heel klein dat Pieter kan deelnemen aan het EK”, zegt zijn coach Ronald Gaastra aan Sporza. “Hij moet goed uitzieken en alle medicatie goed blijven nemen. Bovendien: als je niet topfit naar een EK gaat en 8e wordt, kun je net zo goed thuis blijven. Zoals het er nu naar uitziet, zou Pieter tegen het weekend het ziekenhuis kunnen verlaten en weer lichtjes mogen zwemmen. Als dat lukt, zwemt hij in september nog de Wereldbeker-wedstrijden in Kazan, Doha, Boedapest en Eindhoven.”

Als Timmers forfait geeft voor Glasgow, blijven er nog zestien Belgische zwemmers in de delegatie over. Individueel zou Timmers er deelnemen aan de 100 meter vrije slag en de 50 meter vrije slag. Hij was de belangrijkste Belgische medaillekandidaat in Glasgow.“Pieter is enorm ontgoocheld”, weet Gaastra. “Hij heeft een topjaar gedraaid en liet zeer goeie tijden en waardes optekenen. We waren zeer positief over zijn kansen op het EK. Pieter wilde graag goud pakken, het zag er heel goed uit. Voor Pieter was een medaille een must.”

Met de estafetteploegen was Timmers ingeschreven voor de 4x100m vrije slag en de 4x100 meter gemengd. In die aflossingsploegen zal hij dus vervangen moeten worden. “We gaan in ons team van nummer 1 naar nummer 5”, zegt Gaastra. “Dan lever je 2 seconden in. Dat is wellicht het verschil tussen finale en geen finale. Er valt een zekerheid weg. Als je bij de Rode Duivels Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne weghaalt, dan zal het ook een andere ploeg zijn.”

Door md, hjb
    Meest recent