Mocht satirische partij de Gentse gemeenteraadszaal gebruiken? “Ja, ook met politiek moet al eens gelachen worden”

Foto: fvv

Gent -

Burgemeester Daniël Termont verdedigt het gebruik van de Gentse gemeenteraadszaal door de vzw CirQ. Die hield er een satirische persconferentie voor het oprichten van haar eigen ‘partij’. Of was het echt?

Met uitgestreken gezicht kondigde de vzw CirQ in juni aan met een partij naar de kiezer te stappen in oktober onder de naam Batacratie. Aanwezig: de lokale pers. De locatie: de gemeenteraadszaal in het Gentse stadhuis.

De persconferentie was een stunt om de tiendaagse performance van CirQ tijdens de Gentse Feesten in de verf te zetten. Of het bij satire of er in oktober effectief een ‘lijst Batacratie’ op de stembrief prijkt, blijft onduidelijk. CirQ houdt vol dat het hen menens is, maar nieuwe partijen hebben nog tot midden september om zich te registreren.

Relativeren

De persconferentie in het stadhuis deed de wenkbrauwen fronsen. Kan elke nieuwe politieke partij of vzw zomaar de gemeenteraadszaal gebruiken? CD&V-gemeenteraadslid Filip Van Laecke stelde er een officiële schriftelijke vraag over aan burgemeester Daniël Termont. Die antwoordt met een kwinkslag.

“Ja, vzw CirQ heeft het gebruik van de raadszaal tijdig aangevraagd. De vzw is een beheerder van een officiële Gentse Feestenken en krijgt 59.686 euro subsidie. Als zo’n beheerder het stadsbestuur vraagt of hij zijn programma in het stadhuis mag voorstellen omdat dat past bij het opzet, dan staan wij dat graag toe”, schrijft de burgemeester in zijn antwoord.

“Circq verblijdt elk kaar duizenden bezoekers met haar hilarische satire en typische Gentse humor-met-een-hoek-af. Daar zijn wij als stadsbestuur vóór. Ook met politiek en politiekers mag – wat zeg ik – moet al eens gelachen worden, liefst door de politiekers zelf. Aan relativering durft het immers de laatste tijd wel eens ontbreken in de politiek.”

Mocht satirische partij de Gentse gemeenteraadszaal gebruiken? “Ja, ook met politiek moet al eens gelachen worden”
Foto: fvv
Door Bert Staes
VOOR ABONNEES