Inwoners Comoren stemmen in met machtsuitbreiding voor president

Bron © BELGA

President Azali Assoumani Foto: AFP

De inwoners van de Comoren hebben maandag per referendum referendum overtuigend ingestemd met een grondwetswijziging die meer macht geeft aan de president. Voortaan zal het staatshoofd twee opeenvolgende mandaten kunnen ambiëren. Dat heeft de verkiezingscommissie dinsdag bekendgemaakt. Het referendum werd geboycot door de oppositie.

In totaal hebben 172.240 Comorezen - goed voor 92,7 procent - de grondwetswijziging goedgekeurd, zo werd door de voorzitter van de verkiezingscommissie, Ahmed Mohamed Djaza, meegedeeld tijdens een persconferentie. De opkomst bedroeg 63,9 procent.

Azali Assoumani, die in 2016 tot president verkozen werd, had drie maanden geleden opschudding veroorzaakt in de kleine Afrikaanse eilandenstaat. Hij kondigde toen hij dat een grondwetswijziging wilde doorvoeren, waardoor de president voortaan twee opeenvolgende mandaten van vijf jaar zou kunnen vervullen. Ook worden de functie van vicepresident en het grondwettelijk hof afgeschaft. Tot slot wordt van islam - de religie van 99 procent van de bevolking op de Comoren - de “staatsreligie” gemaakt.

Tot nu toe was het presidentschap een functie die om de beurt naar een van de drie grote eilanden (Anjouan, Grande Comore en Mohéli) van de Comoren ging. Het was dus niet mogelijk om jezelf onmiddellijk op te volgen als president. De oppositie had het referendum “ongrondwettelijk” genoemd en riep op tot een boycot.

AANGERADEN
Meest recent