Saaie Tour? UCI-baas wil nóg kleinere ploegen en “financial fair play” maar renners reageren fors en vol ironie

Bron © Le Temps

Foto: AP

De ingreep van acht in plaats van negen renners per ploeg in grote rondes heeft nog niet het beoogde resultaat. Dat moet ook UCI-voorzitter David Lappartient toegeven na een ietwat saaie en voorspelbare Tour de France, met vooral een oppermachtig Team Sky. Maar de Fransman blijft niet bij de pakken zitten en wil die hegemonie doorbreken met twee vernieuwingen: nog kleinere ploegen en “financial fair play”. De renners reageren echter fors.

Team Sky stond zowaar met twee renners op het podium: kopman Chris Froome slechts op het derde schavot maar Geraint Thomas op het allerhoogste. En hoewel de slotweek toch nog voor enig spektakel zorgde, echt spannend werd het nooit voor de eindzege. Daarvoor was Team Sky te oppermachtig. Dat beseft ook UCI-voorzitter David Lappartient.

“Team Sky wint, dus hebben ze gelijk. Maar als de tv-kijker de acht renners van SKy de wet zien dicteren en de race blokkeren, wordt de neiging groot om te zappen naar een ​​soap. Het is aan de UCI om ervoor te zorgen dat de koers aantrekkelijk blijft”, zegt hij in het Zwitserse Le Temps. “Het is zoals Frankrijk op het WK voetbal: bijzonder efficiënt maar zonder prachtig te spelen.”

Dit jaar werd de grootte van de ploegen teruggebracht van negen naar acht renners. “We moeten verder gaan naar zes renners, denk ik, want die maatregel is echt effectief. Dan zijn er immers nog maar vijf jongens om te rijden voor de kopman. Tegelijkertijd kunnen er meer teams starten om een peloton van respectabele omvang te hebben.”

“Maar we moeten alle aspecten van de koers onderzoeken. Moeten we de oortjes die elk initiatief in de kiem smoren verbieden? Moeten we de vermogensmeters die de renners steeds in de gaten houden verbieden? Moeten we het format van de etappes opnieuw bekijken? We moeten alles analyseren.”

“Financial fair play”

De grote kritiek op Team Sky is echter de macht van het geld. Zij hebben immers de financiële middelen om potentiële kopmannen weg te plukken en zoveel te betalen dat ze bereid zijn om te knechten. Zou een “financial fair play” daarin een oplossing kunnen bieden?

“Ik ben tegen een individuele salarislimiet”, aldus Lappartient. “Als een ploeg een renner 8 miljoen euro per jaar wil betalen, geen probleem. Maar ik denk dat we de totale salarissen van de ploegen wel zouden kunnen reguleren, om zo voor een betere balans te zorgen. Vandaag heeft Team Sky met Geraint Thomas, Chris Froome en Egal Bernal drie renners die eerste, tweede en derde in de Tour de France kunnen worden. Het is echter beter voor het wielrennen dat de beste renners voor verschillende teams rijden. Dat is bijvoorbeeld de kracht van de Giro: omdat vaak de beste renners worden gespaard voor de Tour de France, worden de kopmannen er minder goed omringd en wordt het sneller een strijd van één-tegen-één.”

Renners reageren fors

Onder meer Thomas De Gendt reageerde echter al fors op de voorstellen van Lappartient. Onze landgenoot gaf ironisch nog enkele ridicule maatregelen om de koers aantrekkelijker te maken: “Alleen etappes van 65 kilometer, oefenstages zijn verboden, geen avondeten, geen bevoorrading, enkel twee drinkbussen per dag, maximaal 2000 calorieën per dag, renners mogen niet langer dan 20 seconden in het wiel zitten, slechts vier versnellingen zijn toegelaten. Geen remmen, elke dag ene gridstart en pepperspray voor elke start.”

Maar vooral de reactie van Sky-renners Michal Kwiatkowski was opmerkelijk: “De dominantie van Sagan is opwindend. De dominantie van Quick Step in de klassiekers is opwindend. De dominantie van BMC in de ploegentijdrit is opwindend. De dominantie van Team Sky in grote rondes is saai, dus laten we het wielrennen helemaal omgooien...”

Saaie Tour? UCI-baas wil nóg kleinere ploegen en “financial fair play” maar renners reageren fors en vol ironie
Door vml