Spanje en Portugal stevenen af op recordtemperatuur: dit weekend klimt het kwik naar 45 tot 50 (!) graden

Bron © Eigen berichtgeving, KMI, Aemet, IPMA, CNN

Een vrouw probeert een beetje af te koelen in een fontein op de Plaza de Espana in Sevilla. Foto: afp

De komende dagen zullen de temperaturen in ons land weer stevig stijgen, tot maar liefst 35 graden. Dat is extreem warm natuurlijk, maar de hitte in Spanje en Portugal is zo mogelijk nog erger. Daar flirt het kwik met temperaturen van 45 tot 50 (!) graden. En dat zou een absoluut record zijn voor het Iberische schiereiland en voor Europa.

OPROEP. Bent u momenteel met vakantie in Spanje of Portugal of kent u iemand die daar momenteel verblijft? Laat het ons weten met een mailtje naar oproep@nieuwsblad.be

Talloze Europeanen trekken naar Spanje en Portugal voor zonnig weer, maar de komende weken krijgen ze meer dan waar voor hun geld.

“Een Amerikaans weermodel duidt momenteel voor komende zaterdag 50 graden aan in het zuidwesten van Portugal”, zegt weerman David Dehenauw aan Het Nieuwsblad Online. Ook voor Spanje gelden gelijkaardige weersvoorspellingen, ook in het Europese model. “Of het effectief 50 graden zal zijn, valt te betwijfelen. Maar het zal zeker 45 graden of meer zijn. De temperaturen zullen er dus zeker een pak hoger liggen dan normaal.”

Extreem, inderdaad, want gemiddeld is het er zo’n 10 à 15 graden minder warm tijdens de zomermaanden.

Hoe komt dat?

De oorzaak van die extreme hitte is een hete luchtmassa, die vanuit het Afrikaanse continent naar Europa opschuift. De hittegolf strekt zich uit vanuit het zuidwesten over het centrum van het Iberische schiereiland. Grote delen van Spanje en Portugal vallen dus ten prooi aan de ongeziene hitte.

Als die hete lucht ook verder kan trekken naar ons land, dan moeten we ons voorbereiden op temperaturen rond 38 graden in het begin van volgende week. Al is er ook een kans dat de warmste lucht naar Duitsland trekt. In dat geval spreken we over temperaturen tussen 27 en 32 graden.

 

 

Records

De Spanjaarden zijn wel wat gewoon qua hitte natuurlijk, aangezien zij sinds 1975 nog maar tien zomers gehad hebben zonder hittegolf, zo laat het Spaanse weerinstituut Aemet weten. Ook 2017 was een recordzomer, met vijf hittegolven in één zomer. En in 2015 ondergingen de Spanjaarden een hittegolf van 26 dagen.

Toch beseffen de Spaanse provincies dat deze hittegolf anders zal zijn. 27 van de 50 provinciebesturen waarschuwde voor een extreem hitterisico, voornamelijk in de zuidelijke regio Anadalusië en rond Madrid. Ze raden iedereen aan om voldoende water te drinken, huizen en auto’s zo koel mogelijk te houden en ook zelf extra verkoeling te zoeken. Mensen zoeken nu al massaal verkoeling in fonteinen of aan openbare drinkfonteintjes.

Spanje en Portugal stevenen af op recordtemperatuur: dit weekend klimt het kwik naar 45 tot 50 (!) graden
Toeristen en Spanjaarden zoeken verkoeling in de fontein op de Plaza de Espana in Sevilla. Foto: AFP

Ook buurland Portugal houdt zich klaar, want daar voorspelt weerinstituut IPMA gelijkaardige aantallen. Het ministerie van Gezondheid waarschuwt voor veel fijn stof in de lucht, aangezien de luchtstromen uit Noord-Afrika dat met zich mee dragen, en een gebrek aan wind in Portugal ervoor zorgt dat het fijn stof blijft. Bovendien hebben zij alvast 11.000 brandweermannen en 56 blusvliegtuigen gemobiliseerd, omdat het risico op bosbranden stijgt. Zo zouden ze zo snel mogelijk kunnen ingrijpen om kleine brandhaarden niet te doen uitbreiden.

Wie denkt dat het niet erger kan, die moet even naar de situatie in de Death Valley in Californië kijken. Daar werd het wereldrecord voor de hoogst gemeten gemiddelde temperatuur ooit gebroken. In het woestijndal steeg de teller tot maar liefst 42,3 graden, en dat is dan nog maar het gemiddelde van de maximumtemperaturen van de hele maand. Volgens het Californisch weercentrum is de kans groot dat ook de absolute recordtemperatuur uit 1913 van 56,7 graden de komende dagen verpulverd zal worden.

Zo zit het voor ons

Spanje en Portugal stevenen af op recordtemperatuur: dit weekend klimt het kwik naar 45 tot 50 (!) graden
De komende dagen zijn de weersvoorspellingen als volgt: warm, steeds boven de 24 graden, droog, met weinig wolken en amper wind. Foto: KMI

In België zal het zo’n vaart niet lopen, maar we mogen ons wel verwachten aan een nieuwe vlaag van warmte. “Het zal een intense hittegolf zijn met amper wolken, droog en overwegend zon”, zegt weerman Frank Deboosere. Volgens het KMI kunnen er donderdagnamiddag wel wat onschuldige stapelwolken ontstaan boven de Ardennen, maar daar blijft het bij.

De maxima verschillen donderdag wel sterk in de uithoeken van ons land. Aan zee spreekt het weerinstituut van 24 graden, maar in het centrum van het land en in de Kempen gaat het over temperaturen tot 33 graden. De zwakke en veranderlijke wind waait matig en draait in noordelijke en noordoostelijke richting.

Vrijdag doen we er nog enkele graden bij, met maxima rond 26 graden aan de kust, 29 graden in de Hoge Venen, 32 à 33 graden in het centrum en 35 graden in de Kempen. De wind zorgt amper voor verkoeling, aangezien die zwak waait uit het noordoost tot noord.

Ook op zaterdag is het zonnig. In de namiddag kunnen er zich wel enkele stapelwolken vormen, maar ook dat blijft relatief onschuldig. De temperaturen zijn nog steeds hoog tussen 28 en 31 graden in het binnenland en enkele graden koeler aan zee. De wind waait onveranderd zwak.

Zondag en maandag blijft overwegend zonnig, met af en toe wat meer hoge wolkensluiers. We verliezen enkele graden, maar met maxima rond 27 à 28 graden in het binnenland blijft het zomers warm. Vanaf donderdag nemen de maximumtemperaturen een relatieve duik naar 25 graden.

Spanje en Portugal stevenen af op recordtemperatuur: dit weekend klimt het kwik naar 45 tot 50 (!) graden
De trend van maximumtemperaturen voor de komende veertien dagen. Foto: KMI
Door mrra,nadb
AANGERADEN