Ophef in Nederland: “Topschaatsers misbruiken schildklierhormoon”

Foto: BELGAIMAGE

Schaatsland Nederland staat in rep en roer. Uit onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur (NOS) en het Noordhollands Dagblad blijkt dat Nederlandse topsporters - en schaatsers in het bijzonder - schildklierhormonen misbruiken. “Het medicijn staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat gebeurt nu wel”, zegt de Nederlandse schaatsbond.

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) maakt zich ernstig zorgen over de situatie en schreef op 10 juli een brief naar de topschaatsers (lees hier). “De laatste tijd bereiken ons signalen dat sporters binnen de schaatswereld medicijnen krijgen voorgeschreven die weliswaar niet op de Dopinglijst van de WADA staan, maar waarvan het gebruik zonder medische noodzaak gezondheidsrisico’s oplevert. Wij willen jullie hiervoor nadrukkelijk waarschuwen: gebruik die middelen niet als daarvoor geen medische noodzaak bij jou aanwezig is”, aldus de Nederlandse schaatsbond.

Schildklierhormoon werd in de brief niet expliciet genoemd, maar de KNSB heeft aan verschillende Nederlandse media bevestigd dat het om die medicatie (met name Thyrax) gaat. Het is een middel dat 450.000 Nederlanders gebruiken die last hebben van een schildklieraandoening. Topsporters - en topschaatsers in het bijzonder - zouden de schildklierhormonen echter gebruiken omdat ze denken dat het gewichtsverlies veroorzaakt en meer energie geeft. Maar een prestatiebevorderend effect is nooit wetenschappelijk aangetoond.

“Binnen de medische wereld is over dit onderwerp veel discussie en voor enkele specifieke medicijnen doet de Nederlandse Dopingautoriteit een beroep op de WADA om die op Dopinglijst te plaatsen”, waarschuwt de Nederlandse Schaatsbond. “In de nieuwe licentieovereenkomsten van de Topteams voor het seizoen 2018-19 zullen we ook een extra bepaling opnemen. In de oude overeenkomst staat al dat artsen zich moeten onderwerpen aan de dopingreglementen. Daar wordt straks aan toegevoegd dat zij géén middelen mogen voorschrijven indien daar geen medische indicatie voor is. Voor jullie als sporter betekent dit een extra reden om dergelijke medicijnen niet voor te laten schrijven of toegediend te krijgen”, is het signaal van de Nederlandse Schaatsbond naar zijn leden duidelijk.

Naast schaatsers zouden ook Nederlandse wielrenners en triatleten “verontrustend vaak gebruikmaken” van schildklierhormonen. “We vinden de signalen van dien aard dat we ons zorgen maken en vinden dat er iets moet gebeuren”, reageert Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit aan de NOS.

Door md
    Meest recent