Advocaat over zaak Bart De Pauw: “Onderzoek grondig gevoerd, meer duidelijkheid in het najaar”

Bron © VRT NWS

Foto: BELGA

Het onderzoek naar televisiemaker Bart De Pauw, vanwege meldingen van grensoverschrijdend gedrag, zit in de eindfase. Dat meldt advocate Christine Mussche, die de vrouwen die zich burgerlijke partij hebben gesteld bijstaat.

In november 2017 kondigde De Pauw in een video aan dat de VRT de samenwerking met hem stopzette. Dat gebeurde na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Het parket van Mechelen startte daarop een onderzoek naar de kwestie. “Voor alle duidelijkheid: de zaak tegen de Pauw is er gekomen op het initiatief van het parket, die dat nodig vond op basis van De Pauw zijn eigen verklaring, en de reactie van de VRT daarop”, zegt Mussche nu in de ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Het was niet meteen de bedoeling van mijn cliëntes om klacht tegen hem in te dienen.”

Advocaat over zaak Bart De Pauw: “Onderzoek grondig gevoerd, meer duidelijkheid in het najaar”
Beeld van de video waarin Bart De Pauw aankondigde dat de VRT de samenwerking stopzette. Foto: BELGA

Hoewel de advocate geen details kan geven, zegt ze dat het onderzoek bijna afgerond is. “Welke richting het onderzoek uitgaat? Dat kan ik niet zeggen. Maar wel dat het onderzoek in de eindfase zit, en dat we duidelijkheid verwachten in de loop van het najaar. Dan kunnen er dingen naar buiten gebracht worden.”

Identiteit van de vrouwen

Mussche is tevreden over de manier van handelen door het parket. “Alles is grondig uitgeklaard en er is hard aan gewerkt”, klinkt het. Zo werden er huiszoekingen gedaan bij Koeken Troef!, het productiehuis van De Pauw, en de VRT. Ook werden de televisiemaker, mensen rond hem en de vrouwen die de klachten indienden grondig ondervraagd, stelt Mussche nog. Hoe het onderzoek nog meer gevoerd werd? “Daar zal meer over blijken wanneer dat mag blijken. Idem wat de identiteit van de dames betreft: die zal op het gepaste moment bekend worden.”

Veel meer dan flauwe mopjes

De raadsvrouw betreurt wel de manier waarop de zaak in de media is gekomen. “Ik denk dat dit de zaak geen goed doet, omdat er op die manier al een idee wordt gevormd zonder kennis van zaken. Dat moet dan ook voor een stuk rechtgezet worden, ook door een advocaat van de slachtoffers”, aldus Mussche. “Ik weet alleen dat de dames tevreden waren met de zaken die rechtgezet zijn, omdat het in eerste instantie een beetje werd voorgesteld als een overgevoeligheid, alsof zij niet tegen een flauw mopje of flirterig gedrag konden. Maar het gaat om meer dan dat. Feiten van stalking, niét om aanranding.”

De Pauw heeft veel te verduren gehad de afgelopen tijd, erkent Mussche. “Zeker als mens is hij zwaar aangepakt geweest. Hij heeft veel negatieve reacties over zich gehad. Anderzijds heeft hij ook veel steunbetuigingen gekregen. Als mens heb ik wel het gevoel dat er al een zware impact is geweest op zowel zijn privéleven als op zijn bedrijf. De vraag is of dat wel in verhouding is met de zaken die echt gebeurd zijn.”

Door rrln