Proximus League start vrijdag: KV Mechelen favoriet, ook Beerschot Wilrijk en OHL mikken op promotie

Bron © BELGA

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Brussel -

Dit weekend staat in de Proximus League de eerste speeldag op de agenda. Ook dit jaar belooft de strijd om de titel, met meerdere favorieten, bikkelhard te worden.

Topfavoriet lijkt KV Mechelen. Malinwa zakte vorig seizoen tegen alle verwachtingen in uit de Jupiler Pro League en is erop gebrand zo snel mogelijk terug te keren naar de elite. De Mechelse fans, traditiegetrouw altijd op post, laten zich niet afschrikken door de degradatie. KVM verkocht tot dusver al 10.000 abonnementen voor het nieuwe seizoen, een absoluut clubrecord. De verkoop loopt bovendien nog verder.

Oud-Heverlee Leuven zal een stokje willen steken voor de Mechelse titelambities. De Thaise investeerders van King Power zijn razend ambitieus en willen hun team absoluut naar de eerste klasse brengen. Maar ook Beerschot Wilrijk wordt genoemd als titelpretendent. De Antwerpenaren grepen vorig seizoen in de promotiefinale tegen Cercle Brugge nipt naast de titel en zijn uit op revanche. Nieuwe coach Stijn Vreven hoopt zijn ploeg met zijn gekende grinta naar de promotie te voeren.

Westerlo en Roeselare hopen op een kalm seizoen, met eventueel een uitschieter naar boven. Vooral voor de ploeg uit de Kempen liep vorig seizoen niet op wieltjes, met een zevende en voorlaatste stek in het totaalklassement. Voor Union Sint-Gillis wordt het nieuwe seizoen dan weer een stap in het onbekende, met veel nieuwkomers. Opsteker voor de Brusselse traditieclub: Union kan opnieuw voetballen in het eigen mythische Joseph Marienstadion, nadat het de afgelopen jaren wegens verbouwingen moest uitwijken naar het (veel te grote) Koning Boudewijnstadion.

Tubeke krijgt dit jaar een herkansing in de Proximus League. De Waals-Brabanders moesten vorig seizoen in principe zakken naar de eerste amateurklasse, maar werden na het faillissement van Lierse opgevist. Uit die eerste amateurklasse steeg Lommel. De club uit Limburg hoopt te verrassen en wil wegblijven uit de rode zone.

Aan de modaliteiten van het ietwat bijzondere competitieformat verandert niets. De acht teams werken twee periodes af, met elk een heen- en terugwedstrijd. De winnaars van beide periodes vechten in een finale om promotie naar de eerste klasse. Als een ploeg beide periodes wint, is de promotie meteen een feit.

LEES MEER. Deze acht smaakmakers gaan u veel zin geven om elke week naar de Proximus League te kijken.

Meer voetbal