Vandaag op de Europese Spelen: zwemmers beginnen eraan zonder Timmers, medaille voor D’hoore?

Bron © BELGA

De vrouwelijke pistiers. Foto: Marc Van Hecke

Ook op vrijdag 3 augustus komen er heel wat Belgen in actie op de Europese Spelen. Naast de baanwielrenners en de turners komen voor het eerst ook de zwemmers in actie. Een overzicht.

Jolien D’hoore start vandaag haar EK in de scratch. “Ik rij die discipline eigenlijk als opwarming om wat ritme op te doen”, zegt ze. Ik ga niet kijken naar die uitslag. Het is echt een loterij.” De scratch is een individuele koers van 10 kilometer op de piste. Wie na 40 ronden als eerste over de meet komt, wint. Vaak wordt de race beslist in de eindspurt maar ook een ontsnapping is mogelijk. Op het WK in Apeldoorn begin dit jaar pakte ze zilver, na de Nederlandse Kirsten Wild: “Maar het hoofddoel is de ploegkoers met Lotte Kopecky dinsdag. Daar gaan we voor goud.”

Bij de mannen rijdt Lyndsay De Vylder vanavond de scratch. In de kwalificaties van de ploegenachtervolging zetten de vrouwen (Dom, Kopecky, Croket en Bossuyt) met 4’31’’147 de zesde tijd neer op tien deelnemende landen. Vandaag strijden ze tegen Rusland en maken ze nog een minieme kans op brons. De mannen (De Ketele, Ghys, De Vylder en Weemaes) eindigden met 4’00”022 zevende (op twaalf) en zitten in dezelfde situatie als de vrouwen.

Tokio 2020 begint vandaag in Glasgow. Met die vierjaarlijkse topafspraak in het achterhoofd zijn ’s lands elitezwemmers afgereisd naar het EK in de Schotse grootstad. Zonder Pieter Timmers, uitziekend van een hersenvliesontsteking, verliest deze delegatie zijn sportieve en mediatieke uithangbord.

Op de EK’s van 2014 en 2016 pakte België met de aflossingsploegen bij de mannen drie medailles, maar daar zal deze editie zal daaraan geen vervolg op komen. Individueel hopen Kimberly Buys en Louis Croenen wel in de buurt van het podium te komen.

Het programma van de Belgen

BAANWIELRENNEN:

15u45: Eerste ronde ploegenachtervolging mannen, 1e reeks: Duitsland-België (Robbe Ghys, Kenny De Ketele, Lindsay De Vylder en Sasha Weemaes)

16u11: Eerste ronde ploegenachtervolging vrouwen: 1e reeks: Rusland-België (Lotte Kopecky, Gilke Croket, Shari Bossuyt en Annelies Dom)

16u38: FINALE Scratch vrouwen (Jolien D’hoore)

20u00: FINALE Scratch mannen (Lyndsay De Vylder)

TURNEN:

19u30: Kwalificaties meisjes junioren (Stacy Bertrandt, Margaux Daveloose, Fien Enghels, Lisa Vaelen en Jade Vansteenkiste) België start in groep 4 aan de brug met ongelijke leggers

FINALE teams

FINALE Allround

ZWEMMEN:

50m vrije slag vrouwen (reeksen 11u13, halve finales 18u18): 4e reeks (baan 9) Juliette Dumont

100m vlinderslag vrouwen (reeksen 11u36, halve finales 18u32): 2e reeks (baan 3) Kimberly Buys

100m schoolslag mannen (reeksen 11u42, halve finales 18u39): 5e reeks (baan 1) Basten Caerts

4x100m vrije slag mannen (reeksen 12u10, FINALE 19u10): 1e reeks (baan 6) Sebastien De Meulemeester, Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene en Valentin Borisavljevic .

AANGERADEN