Eerste medaille voor België op Europese Kampioenschappen is binnen: Jolien D’hoore pakt brons in de scratch

Bron © Belga

Foto: BELGA

Jolien D’hoore heeft vandaag meteen een bronzen medaille gepakt op het EK baanwielrennen in de scratch. Het goud was voor de Nederlandse Kirsten Wild. Opvallend: echt wakker lag D’hoore niet van de scratch. “Het hoofddoel is de ploegkoers met Kopecky dinsdag”, zei ze vooraf al.

De scratch zat op slot tot de Tsjechische Jarmila Machacova halfweg koers, na twintig ronden, een uitval waagde. Ze reed een mooie voorsprong bij elkaar maar kon die niet vasthouden. Elf ronden voor het einde was de hergroepering een feit.

D’hoore koerste de hele tijd attent voorin en zat dan ook in het wiel van favoriete Kirsten Wild toen die in de slotfase de forcing voerde. Tegen de krachtexplosie van de Nederlandse in de spurt bleek D’hoore, net als enkele maanden geleden op het WK, niet opgewassen. Ook de Britse Emily Kay bleef de Gentse nog voor.

D’hoore mikt eerder op ploegkoers

“Ik voelde dat de conditie heel goed is en ik wilde de koers hard maken”, zei de wielrenster tegenover persagentschap Belga. “Daarom had ik ook een iets kleiner verzet gestoken in vergelijking met Kirsten Wild. Maar het draaide toch weer uit op een sprint en daarin kwam ik iets tekort en was het gewoon volgen”, legde D’hoore na de race uit.

Opvallend: echt wakker lag D’hoore niet van de scratch. “Het zijn keuzes die je maakt maar ik zag dit vooral als een goeie opwarming voor de ploegkoers. De scratch is geen olympisch nummer. Het hoofddoel is de ploegkoers.”

Dinsdag rijdt D’hoore aan de zijde van Lotte Kopecky. De twee werden vorig jaar wereldkampioen in de discipline, na een Europese titel in 2016.

De scratch is een individuele koers van 10 kilometer op de piste. Wie na veertig ronden als eerste over de meet komt wint. Vaak wordt de race beslist in de eindspurt maar ook een ontsnapping is mogelijk.

Bekijk hier het volledige overzicht van alle Belgen die vandaag in actie komen op de Europese Spelen.

Door wic, bow