Deze vegan hamburger moet niet onderdoen voor een klassieker met vlees

Chef Sofie Dumont heeft maar twee dingen nodig voor een perfecte zomer: een vakantie op Ibiza en een barbecue. Die deelt ze graag met haar gasten in de reeks ‘Happy Moments in Ibiza’. In de vijfde aflevering maakt ze een vegan hamburger met de Amerikaanse chef en DJ Josh Wink, die niet moet onderdoen voor de klassieke vleesburger. Daar hoort ook een frisse campari tonic bij.

Ken jij het heerlijke receptenplatform van Sofie Dumont al? Surf naar www.sofiedumont.be voor meer lekkers!

Vegan BBQ hamburger met spicy mayo

Ingrediënten (voor 6 personen)

- 6 glutenvrije buns

- vegan mayo: (alles op kamertemperatuur !)

- 100 ml sojamelk

- 250 ml zonnebloemolie

- pezo

- 2 el mosterd

- citroensap van ½ citroen

- 1 el appelazijn

- ibiza hot sauce ibizachilico (link plaatsen ) of tabasco

paddenstoel-bonenburger

- 1 ui fijngesneden

- 250 g oesterzwammen aangekleurd

- 2 el glutenvrije havermoutbloem

- 400 rode bonen uit bokaal

- 1 teentje look

- 1 kl komijn

- 2 jonge uitjes

- 1,5 cm gember

- Pezo

- 1 courgette

- olie

Garnituur

- 1 zoete witte ui in schijven

- enkele blaadjes sla

- 2 tomaten

- 20 g pompoenzaadjes Biotona

- optioneel dille

- 10 augurkjes

Deze vegan hamburger moet niet onderdoen voor een klassieker met vlees

Bereidingswijze

Bonenburger

1. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af.

2. Snijd de aangekleurde paddenstoelen in kleine stukjes.

3. Snijd de jonge uien fijn, snijd of rasp de look fijn en rasp de gember.

4. Doe de bonen in een cutter tot er nog stukjes zijn maar het meeste is geblend. Doe het bonenmengsel in een grote kom en meng er de jonge ui, komijn, look, gember, havermout, paddenstoelen en pezo onder.

5. Maak hamburgers en gril ze op de plancha met een scheut olijfolie 4 min aan elke kant, draai voorzichtig om, laat ze nog 4 tal min verder garen op een plateau op een hoger niveau van de barbecue.

Vegan mayo

1. Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix tot een mayonaise. Blijf steeds met de mixer onderaan, zo komt olie geleidelijk aan in de mengeling en ontstaat er binding… it’s magic!

2. Voeg naar smaak hot sauce of tabasco toe.

Groenten

1. Snij de courgette in de lengte in schijven, wrijf in met olijfolie en gril ze aan beide kanten.

2. Kruid af met pezo

Afwerking

Gril de broodjes kort aan langs beide kanten, Bestrijk ze met veganaise. Leg er een blaadje sla op, de burger, een schijfje courgette, een schijfje tomaat, een paar uiringen, pompoenzaadjes en eventueel wat fijngehakte dille. Steek een augurkje op een prikker en prik dit door de burger. En hopla! Hallo heerlijke vegan burger.

Tip: de vegan mayo kan je spicen met verse kruiden

Deze vegan hamburger moet niet onderdoen voor een klassieker met vlees

Campari Tonic met kardemom en olijf

Ingrediënten (voor 1 persoon)

- 5 cl campari

- 15 cl tonic

- 5 cl supasawa

- 2,5 cl citroensap

- 2,5 cl kardemom-pistache siroop

- Supasawa met olijf :

- 1 l water

- 44 g citroenzuur (apotheek of online)

- 600 g suiker

- 10 groene dikke olijven

- Kardemom-pistachesiroop :

- 500 ml water

- 500 ml suiker

- 5 g geroosterde kardemompeulen

- 10 g geroosterde groene gepelde pistachenoten

Bereidingswijze

Kardemomsiroop

1. Kook water met suiker zacht op, samen met de kardemompeulen en pistachenoten.

2. Bewaar in een fles in de koelkast

Supasawa

1. Los suiker en citroenzuur in water op, voeg de olijven toe en bewaar in de koelkast.

2. Vul een longdrinkglas met ijs, de campari, supasawa, citroensap en siroop.

3. Roer goed door en werk af met de tonic

Afwerking

Garneer met een schijfje sinaasappel of pompelmoes en kardemom

Deze vegan hamburger moet niet onderdoen voor een klassieker met vlees

Meer inspiratie van Sofie Dumont vind je op Facebook, Youtube en Instagram