“Sinds mijn borstvergroting leef ik in het lichaam van een 90-jarige”

Bron © news.com.au

Foto: Instagram

Op haar 23ste liet Karissa een borstvergroting uitvoeren, maar ze had nooit gedacht dat ze haar implantaten enkele jaren later weer zou laten verwijderen. Haar lichaam kon de implantaten niet verdragen. “Ik kreeg een slechte lijfgeur, acne, gewrichtspijnen, het leek alsof ik in het lichaam van een 90-jarige leefde.”

Het Australische model Karissa Pukas is ervan overtuigd dat haar borstimplantaten de oorzaak waren van een resem aan aandoeningen en kwaaltjes die ze sinds haar borstvergroting moest verduren. Pukas werd slechtziend, kreeg acne, chronische pijn, haaruitval, verteringsproblemen en een kwalijk ruikende lijfgeur door de implantaten.

“Ik kreeg zo nu en dan plots wazig zicht en ik voel me als een oude vrouw. Ik heb pijn aan mijn heupen, rug en problemen met mijn vertering. Ik begrijp niet waarom ik me zo oud voel op mijn 26ste. Al die dingen doen me voelen alsof ik in het lichaam van een 90-jarige leef.”

Ze ging herhaaldelijk naar de dokter, maar die kon alleen vaststellen dat haar tests normaal terugkwamen. Toch ging het alsmaar slechter met Karissa. “Ik begon een vreselijke lijfgeur te ontwikkelen en dan heb ik het over een metalige, zurige stank waar ik niet van kon begrijpen waarom ik die kreeg. Ik begon ’s nachts ook hevig te zweten, tot op het punt dat mijn bed doorweekt was. Dan stond ik in het midden van de nacht op om een handdoek op mijn matras te leggen en weer te gaan liggen omdat ik doorweekt was en rilde.”

“Ik had last van rugpijn, vermoeidheid, mijn haar viel uit, ik kreeg hoogtevrees, mijn urine begon vreemd te ruiken, ik had gewrichtspijnen en elke dag chronische diarree.”

Ondertussen heeft ze geleerd dat haar immuunsysteem reageerde op de implantaten, die het zag als een lichaamsvreemd object dat bestreden moest worden. “Je lichaam herkent ze niet als een deel van zichzelf dus begint niet enkel het implantaat, maar ook het weefsel daarrond aan te vallen. Je lichaam vecht consequent tegen zichzelf”, aldus Karissa. Daarom liet ze de implantaten vier jaar na haar borstvergroting ook weer verwijderen.

De video die de Australische op YouTube plaatste over haar ‘Breast Implant Illness’ deed bij heel wat vrouwen met gelijkaardige klachten een belletje rinkelen. De 26-jarige Karissa is dus duidelijk niet de enige bij wie borstimplantaten voor gezondheidsklachten lijken te zorgen.

Door nkdr