Als derde gekwalificeerd, maar Belgische turnsters geven toch forfait voor EK-finale

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De Belgische vrouwenploeg past voor de finale van de teamcompetitie op het EK turnen in het Schotse Glasgow. Dat bevestigt de Koninklijke Belgische Turnbond.

De Belgische vrouwenploeg had zich donderdag op het EK turnen in Glasgow geplaatst voor de finale in de landencompetitie. Met een totaalscore van 159,331 punten lieten Nina Derwael, Axelle Klinckaert, Senna Deriks en Maellyse Brassart de derde score optekenen in de kwalificaties. De finale stond zaterdag op het programma, maar die zal plaatsvinden zonder Belgische meisjes.De beslissing kwam er na overleg tussen coaches, medische staf en de teamleader, zo laat de turnbond weten.

België geeft forfait om de turnsters te sparen met het oog op het WK in oktober. Dat toernooi geldt tevens als eerste kwalificatiemanche voor de Spelen van Tokio.  "De voorbereidingen op het aankomende wereldkampioenschap (eerste selectiefae voor de Olympische Spelen) gaan volgende week van start met dezelfde beperkte groep gymnasten. Een nefaste impact op de belastbaarheid en fysieke paraatheid van de gymnasten in functie van komende teamdoelstellingen op korte en lange termijn (WK/OS) dient vermeden te worden", luidt het in een persbericht. "Op basis van deze doelstellingen werd gezamenlijk beslist om enkel deel te nemen aan de individuele toestelfinales. We hopen op begrip van onze talrijke supporters."

“Wat mij vooral stoort, is dat we geen vervangster hebben voor de grondoefening”, verklaarde coach Marjorie Heuls donderdag al. “We zijn hier met vier turnsters en slechts drie die voor de grondoefening gaan. Ik kan het mij niet veroorloven Nina (Derwael) weg te houden van de grond. Derwael sukkelt wat met de enkels, terwijl de grondoefening veel van haar lichaam vraagt. Axelle Klinckaert is ook pas fit na een knieblessure. Je moet met alles rekening houden. Turnen is hard.” Belgisch boegbeeld Derwael had nochtans graag deelgenomen aan de teamoefening. “Ik zou dolgraag met het team aantreden. In de nieuwe formule – met 3 tegen 3 – is alles mogelijk.”

Aan de individuele toestelfinales nemen de Belgische vrouwen zondag wel deel. Derwael turnt twee finales (brug met ongelijke leggers en balk), Maellyse Brassart (balk) en Axelle Klinckaert (grondoefening) elk één.

    Meest recent