Piraterij op zijn retour? We downloaden steeds ­minder illegaal

  • Dankzij streamingdiensten zoals Spotify zijn er genoeg legale alternatieven.

De meest recente blockbuster illegaal downloaden of een tv-serie streamen via een obscure website, we doen het steeds minder. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek in dertien landen.

Dat het aantal internetpiraten afneemt, is voor een groot deel te danken aan legale alternatieven. Streamingdiensten als Netflix en Spotify zorgen volgens hoofdonderzoeker Joost Poort (Universiteit van Amsterdam) voor een “behoorlijk breed en toegankelijk pallet aan legale alternatieven”. In zijn studie werden liefst 35.000 respondenten uit dertien landen ondervraagd. “Enkel in armere landen, zoals bijvoorbeeld Indonesië, zien we dat het legale aanbod minder aanslaat.”

België werd niet meegenomen in het onderzoek. Poort vermoedt echter dat ook bij ons de cijfers gedaald zijn, net zoals in Nederland. Pieter Saelens, directeur van de Belgian Entertainment Agency (BEA), denkt dat die veronderstelling klopt. “Maar het blijft een aanname. We hebben in België geen onderzoek.”

Piraten blijven bestaan

Het einde van digitale piraterij is volgens Poort echter niet in zicht. “Het zal blijven bestaan. Internet is nu eenmaal een plek waar veel mogelijk is.” Wel waarschuwt de onderzoeker dat het probleem niet lukraak mag worden aangepakt door wetgevers. “Het Engelse model, waarbij verschillende websites tegelijk worden geblokkeerd, is bijvoorbeeld een efficiënte methode. Maar je moet voorzichtig zijn dat daarbij geen legale content het slachtoffer wordt.” Frankrijk pakt illegale downloads dan weer anders aan, en richt zich meer op de consument. Over die methode is Poort minder te spreken. “Ze zijn al teruggekrabbeld, maar een internetverbinding afnemen, is niet het beste idee om illegaal downloaden tegen te gaan. We weten dat 95 procent van de piraten ook legale klanten zijn, en vaak niet de kleinsten.”

Saelens benadrukt dat piraterij een serieus probleem blijft. “Bij muziek is het wellicht afgenomen, maar er wordt nog altijd veel illegaal geconsumeerd.”

Versplintering

De grootste uitdaging is het tegengaan van versplintering van het aanbod. “Je verwacht te veel van consumenten als je denkt dat ze drie tot vier abonnementen gaan nemen”, zegt Poort. Vooral bij tv-series en films is dat een uitdaging, want die zitten verspreid over verschillende aanbieders. “Dat is een reden waarom bij beeld meer gedownload wordt dan bij muziek”, zegt Saelens. Een kant-en-klare oplossing is er niet. “Het gaat om een balans vinden tussen het winnen van zieltjes voor legale content en een succesvol commercieel model.”

Door Anton Goegebeur
AANGERADEN