Walter Grootaers (63) wordt eerste coach in ‘The Voice Senior’

© Raymond Lemmens

Walter Grootaers wordt een van de coaches in ‘The Voice Senior’ op VTM. De opnames gaan pas dit najaar van start, maar de frontman van De Kreuners weet nu al waarnaar hij op zoek gaat bij deelnemers: “Geloofwaardigheid en ­présence. En dan mag ­iemand er al eens een noot naast zitten, als ze me maar uit mijn stoel ­blazen.”

Jo De Ruyck

Zelf heeft hij ze nooit hoeven te doen, audities. Walter Grootaers (63) stond mee aan de wieg van De Kreuners en stoomt sindsdien op eigen kracht door de Vlaamse rockscene. “Voor mij en De Kreuners begon het allemaal met de allereerste Humo’s Rock Rally. ­Eigenlijk is dat de enige talentenjacht waaraan ik ooit deelnam.”

Over een paar maanden doet Grootaers – die intussen ook uitgroeide tot een bekende tv-figuur – dan toch mee aan audities. Niet op het podium, wel in de stoel van coach in de eerste Vlaamse The Voice Senior. Al wie boven de zestig is, mag zich daarvoor inschrijven. “Ik hoop ook dat iederéén dat doet”, zegt Grootaers. “De man of vrouw die al dertig jaar in parochiezalen optreedt en eindelijk eens aan Vlaanderen het ­beste van zichzelf wil tonen. De zestiger die onder de douche zingt, maar met zijn stem nooit naar buiten durfde te komen. Maar ook de opa die zijn kleinkinderen met liedjes amuseert en hen trots kan maken door eens op tv te ­komen. Het maakt me niet uit, zolang ik maar gedrevenheid en inlevings­vermogen op het podium zie. De zang hoeft dan niet perfect te zijn, daarvoor zit ik daar tenslotte als coach.”

“Als ik voel dat de motivatie er is, zal ik me ook smijten als coach”, aldus Grootaers. “Ik heb doorheen de jaren weleens collega’s op weg geholpen door hen de weg te wijzen naar de juiste studio of producer. En ik kan natuurlijk goede raad geven in verband met podiumprésence en de keuze van het juiste liedje voor de juiste persoon. Bovendien heb ik ervaring met zangcoaches. Ik ben zelf de zestig voorbij en gebruik mijn stem al veertig jaar heel intensief. Nu we weer rondtoeren met De Kreuners, maak ik zelf gebruik van een zangcoach die me adem­halingsoefeningen geeft om mijn stem voor elk optreden klaar te stomen.”

Of hij het over zijn hart zal kunnen krijgen zich niét om te draaien voor kranige oudjes wier krakkemikkige stem versleten is? “Ik weet natuurlijk niet of die er tussen zullen zitten, maar voor een dapper dametje dat op haar tachtigste Tina Turner zingt met een krakende stem, draai ik me beslist om. Als ik voel dat ze daar met een groot hart staat, ben ik verkocht. Het gaat hem er in The Voice Senoir tenslotte om dat mensen zich amuseren. Ze moeten ervoor gaan, natuurlijk, want als ik ergens een hekel aan heb dan is het aan mensen die duidelijk talent hebben maar te lui zijn om er iets mee te doen. En geloof me vrij, zulke mensen ben ik in mijn leven als artiest al een paar keer ­tegengekomen. Zonde, denk ik dan, van al die vergooide kwaliteiten.”

Walter Grootaers onderstreept tegelijk dat je de ‘gewone’ Voice niet mag vergelijken met The Voice Senior. “Iedereen zal uiteraard willen winnen, maar de sfeer zal gemoedelijker zijn. In The Voice van Vlaanderen doen doorgaans jonge artiesten een gooi naar een carrière. Ik vind het dan ook niet erg dat het er daar hard aan toegaat. The Voice is niet voor watjes, het is voor mensen die het willen maken. Aan The Voice Senior zullen allicht minder mensen deelnemen in de hoop nog een carrière uit te bouwen. Het gaat om de fun, om zich een keertje tonen.”

Maar Grootaers benadrukt dat hij in The Voice Senior hoopt zangers en zangeressen te vinden die nog graag voluit gaan en het niet erg vinden als ze daar de volgende dag wat last van hebben.”Ook ik moet trainen om mijn lichaam in conditie te houden voor onze Kreuners-optredens, hoor.” (lacht)

Nog drie coaches

Voorlopig is Walter Grootaers de enige coach die al bekend is voor The Voice Senior. Later worden zijn drie collega’s die in de andere stoelen zullen zitten, bekendgemaakt. “Ik heb er nog geen idee van wie dat zullen zijn. Misschien ook nog een paar jongere ­mensen voor het evenwicht?”

Inschrijven voor ‘The Voice Senior’ kan nog altijd via vtm.be

INFO

INFO

Aangeboden door onze partners