Hittegolf treft nu ook toeristen op weg naar Frankrijk: deze steden en regio’s mag je niet zomaar meer inrijden

© AFP

De hittegolf die Europa in zijn greep heeft, zorgt in Frankrijk voor een dermate slechte luchtkwaliteit dat de regering er ‘tijdelijke milieuzones’ heeft ingesteld. Die zones gelden vaak voor hele steden en zelfs departementen, en enkel met het juiste vignet geraak je er nog in.

nkdr

Wie de komende weken naar Parijs, Lyon, Grenoble, Straatsburg of Annecy rijdt of er moet passeren op doorreis naar het zuiden, die bestelt maar beter snel een Crit’Air-vignet. Enkel wagens met zo’n vignet mogen er nog binnen.

Het Crit’Air-vignet is beschikbaar voor iedereen met een vignet 1,2 of 3. Wie met een ouder voertuig rijdt en dus enkel in aanmerking komt voor een vignet 4 of 5, mag de steden gewoonweg niet meer in wegens te vervuilend. Zij kunnen ook geen Crit’Air-vignet kopen.

Dat is niet de enige maatregel die de Franse regering vanochtend in stelling bracht tegen de luchtvervuiling. Zo werd de snelheidslimiet op heel wat snelwegen verlaagd naar 110 km per uur in plaats van 130 km per uur en zelfs naar 90 km per uur waar je anders 110 km per uur mocht rijden.

In het departement Isère zijn wagens zonder vignet dan weer niet toegelaten, behalve op de snelwegen. Wie het departement zonder vignet wil doorkruisen, kan dat dus wel doen, maar mag de snelwegen niet verlaten. In Chambéry mag je vanaf vandaag dan weer niet harder rijden dan 30 km per uur.

Je kan het Crit’Air vignet enkel online bestellen via de website https://www.certificat-air.gouv.fr/. Je kan het ook enkel thuis laten leveren en de levertijd loopt soms op tot meer dan twee weken, een probleem dus voor vele vakantiegangers zonder vignet. Op het betaalbewijs dat je in de mailbox krijgt, staat echter ook een bewijs dat je je vignet hebt besteld, en dat is in vele gevallen ook voldoene om te bewijzen dat je toch in een bepaalde stad mag rijden.

LEES OOK. Van bandenspanning tot snelheidscontroles: alles wat je moet weten voor je met de auto op vakantie vertrekt

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten