EK ZWEMMEN. Lecluyse plaatst zich voor halve finales 200 meter schoolslag, andere Belgen minder succesvol

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Fanny Lecluyse heeft zich maandag op het EK zwemmen in het Schotse Glasgow geplaatst voor de halve finales op de 200 meter schoolslag.

Lecluyse klokte 2:28.77 en is daarmee veertiende in de totaalstand. De Deense Rikke Møller Pedersen (2:25.73) tekende voor de scherpste tijd in de reeksen.

Alleen de zestien snelste zwemsters plaatsten zich voor de halve finales. Die staan later maandag op de planning, de finale volgt dinsdag.

“De kwalificatie was wat telde”, reageerde de Belgische. “Ik weet uit ervaring dat ik me tijdens de ochtendwedstrijden niet altijd even goed voel”, verklaarde Lecluyse. “Maar ik weet ook dat dat vlug kan veranderen. Ik hoopte wat sneller te zwemmen, 2:28.77 is toch niet te vlug. Ik vond dat ik wat gespannen was. Voor de finale te halen zal ik vier seconden sneller moeten zwemmen. We zullen zien of ik het kan.”

Dumont laat 100m vrije slag schieten

Valentine Dumont zal dinsdag op het EK zwemmen in Glasgow niet deelnemen aan de 100m vrije slag. Dumont laat de discipline schieten om de winstkansen op de 4x200m te verhogen.

De 18-jarige Naamse schreef zich in Glasgow in voor acht verschillende zwemonderdelen. Doordat ze zich niet kon plaatsen voor de 4x100m wisselslag en dat ze zich vrijwillig terugtrekt voor de 100m vrije slag, blijven er nog maar zes disciplines over.

“We hebben ervoor gekozen om haar niet te laten deelnemen aan de 100m vrije slag, zodat we op de 4x200m met ons best mogelijke team kunnen aantreden”, aldus Philippe Midrez, technisch directeur van de Franstalige zwemfederatie. “Daar liggen de medaillekansen immers hoger voor ons”. De 100m vrije slag stond dinsdagochtend om 9u gepland.

4x100m gemengde aflossingsploeg grijpt naast finale

De Belgische 4x100 meter gemengde aflossingsploeg heeft zich maandag op het EK zwemmen in het Schotse Glasgow niet kunnen plaatsen voor de finale.

Kimberly Buys, Juliette Dumont, Basten Caerts en Emmanuel Vanluchene klokten een tijd van 3:51.22. Hiermee eindigden ze op de tiende stek. Alleen de acht snelste landen bereikten de finale, die later maandag volgt.

Nederland zette in de reeksen de snelste reeks op de tabellen. Onze noorderburen klokten 3:45.34.

Geen succes op 200 meter vrije slag

De vier Belgen hebben zich maandag op het EK zwemmen in het Schotse Glasgow niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 200 meter vrije slag. Sébastien De Meulemeester, Alexandre Marcourt, Thomas Thijs en Lorenz Weiremans sneuvelden in de reeksen.

Thijs zwom in de vierde reeks in 1:49.69 naar de eerste plaats. In de totaalstand eindigde hij hiermee pas als 28e. Marcourt deed in 1:49.46 beter, maar ook hij werd pas 21e. Weiremans klokte 1:50.35 en is 40e. De Meulemeester zette 1:50.52 op de tabellen en moet tevreden zijn met de 42e stek.

De Litouwer Danas Rapsys (1:46.55) tekende in de reeksen voor de scherpste chrono. Alleen de zestien beste zwemmers plaatsten zich voor de halve finale. Die staat later maandag op de agenda, de finale volgt dinsdag.

    Meest recent