Platte aarde is niet meer: Google Maps toont planeet voortaan als een bol

Google heeft een opvallende verandering doorgevoerd in Google Maps, de veelgebruikte kaartendienst van de technologiereus. Wanneer je helemaal uitzoomt zal je niet langer een platte aarde zien, maar een wereldbol. Zo kan alles accurater weergegeven worden, klinkt het bij Google.

Wie de voorbije jaren op zijn computer Google Maps opende en volledig uitzoomde, kreeg de aarde te zien als een plat oppervlak. Google gebruikte daarvoor de wereldkaart van Mercator, die in 1569 getekend werd voor de scheepvaart en waarop een lijn die de koers van het kompas volgt gewoon een rechte lijn is. Onder andere op school wordt voortdurend met die kaart gewerkt.

Google brengt daar nu verandering in en voert een 3D-wereldkaart in, waarop de aarde effectief een wereldbol is. Daardoor kan de wereld correcter weergegeven worden, want in de vorige weergave ziet Groenland er bijvoorbeeld even groot uit als Afrika terwijl het in realiteit 14 keer kleiner is.

De nieuwe weergave van de aarde in Google Maps is alleen zichtbaar op een computer. Proberen op je smartphone heeft dus geen zin.

Door gjs