N-VA wil ziekenfondsen die geld verspillen strenger straffen, CM gelooft niet in maatregel

© BELGA

N-VA wil strengere sancties invoeren voor ziekenfondsen die belastinggeld verspillen. Kamerlid Valerie Van Peel dient een wetsvoorstel in om ziekenfondsen er zelf voor te laten opdraaien als ze door hun eigen fout te hoge ziekte-uitkeringen uitbetalen, zo schrijft De Tijd. Nu neemt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) nog een deel van de kosten op zich.

Daarnaast wil N-VA hogere boetes voor ziekenfondsen die niet genoeg moeite doen om fouten recht te zetten. Als de zieke niet correct zijn gezinstoestand of arbeidstoestand heeft aangegeven, of als de ziektekosten al worden gedekt door een private arbeidsongevallenverzekering, dan moet het ziekenfonds de onterecht uitgekeerde bedragen terugeisen. Vorig jaar ging het om 159 miljoen euro waarvan achteraf bleek dat de betrokkene er geen recht op had.

Het RIZIV geeft ziekenfondsen een financiële beloning als ze de foutieve uitkeringen recupereren. Andersom is er ook een boetemechanisme voor als ze te weinig moeite doen. Van Peel wil de boetebedragen met haar voorstel drastisch optrekken. “De boetes van 50 tot 1.250 euro zijn een lachertje”, zegt ze in De Tijd. “Daarmee ga je de ziekenfondsen niet aansporen om verantwoord om te springen met overheidsgeld.”

CM gelooft niet in maatregel

De Christelijke Mutualiteit (CM) gelooft niet in het wetsvoorstel van Van Peel. Dat voorstel zou volgens de CM als enige effect hebben dat de ziekenfondsen middelen verliezen. “ En dat terwijl de administratieve kosten al laag zijn en de ziekenfondsen daar al serieus op hebben ingeleverd”, reageert de CM dinsdag.

De CM wijst erop dat de duurtijd van de terugvorderingen van onterecht betaalde uitkeringen, niet alleen in handen van de ziekenfondsen ligt. “Ziekenfondsen volgen hiervoor de geijkte procedures, die via de arbeidsrechtbank verlopen”, klinkt het. “Ook zijn de ziekenfondsen voor de terugvordering afhankelijk van de gegevens die worden doorgegeven door overheidsinstellingen en werkgevers. Het wetsvoorstel van Van Peel zou de snelheid van de terugvorderingen niet bevorderen.”

De Christelijke Mutualiteit stelt ook dat de ziekenfondsen zelf meer instrumenten willen om de uitgaven van de gezondheidszorg mee onder controle te houden. Een vraag die ze aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hebben gericht. “Vandaag zijn ziekenfondsen wel financieel verantwoordelijk voor de overschrijding van de begroting, maar ze missen de hefbomen om er echt iets tegen te doen.”

Volgens de CM zijn de ziekenfondsen bovendien niet overgefinancierd voor hun wettelijke taken. Tussen 2015 en 2018 werd er ook 120 miljoen euro bespaard op administratiekosten. “En dat terwijl de werklast van ziekenfondsen enkel maar toeneemt, onder meer omwille van de vergrijzing”, klinkt het.

Tot slot herinnert de CM, net als de Socialistische Mutualiteiten, eraan dat de ziekenfondsen al financieel geresponsabiliseerd zijn. Ziekenfondsen verliezen zo bijvoorbeeld geld als ze documenten laattijdig leveren, of wanneer verstuurde gegevens verbeterd moeten worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten