En er sneuvelt alweer een hitterecord: warmste 7 augustus sinds het begin van de metingen

Foto: Kioni Papadopoulos

Het is op dit moment warmer dan ooit tevoren op een zevende augustus (of toch, voor zover de metingen het ons toelaten om terug te kijken) en daarmee breken we nog maar eens een record deze zomer. Het vorige record dateert van 1975 en bedroeg 32.7 graden Celsius.

Omstreeks 13.30 uur bedroeg de temperatuur in Ukkel al 33.1 graden Celsius. Daarmee is het record van 1975 al verbroken, maar de kloof met die dag wordt nog groter: “Het wordt alleen maar warmer vandaag. Ik verwacht dat we zullen eindigen rond de 35 graden”, aldus weerman David Dehenauw.

Die hoge temperaturen brengen echter ook hoogst instabiel weer met zich mee. Vanaf 20u geldt voor heel Vlaanderen code geel. Lokaal kan er dus onweer ontstaan dat gepaard gaat met intense regenval, hagel, blikseminslagen en felle rukwinden die lokaal overlast kunnen veroorzaken.

“We verwachten dat vooral felle rukwinden overlast zullen veroorzaken. De onderste luchtlagen zijn momenteel zo droog en warm dat het gros van de neerslag zal verdampen voor het tot bij ons komt. Lokaal kan er wel heel veel neerslag vallen”, klinkt het nog.

LEES OOK. Bosbranden in poolcirkel, tropisch klimaat in ‘dorp van Kerstman’ en regen halverwege het kookpunt: het weer is van slag en over de hele wereld worden records gebroken.

En er sneuvelt alweer een hitterecord: warmste 7 augustus sinds het begin van de metingen
Foto: meteo.be
Door nkdr/adm