Strijd om kijkcijfers start vroeger dan ooit: nieuw seizoen ‘De Rechtbank’ is al binnen twee weken te zien op Vier

Politierechter Stinckens en vrederechter Putteman: twee vertrouwde gezichten in het nieuwe seizoen van ‘De Rechtbank’. Foto: SBS

Bij Vier wachten ze niet meer tot begin september om het televisienajaar op gang te trappen. Op 20 augustus krijgen de kijkers al het nieuwe seizoen van ‘De Rechtbank’ voorgeschoteld. Een opmerkelijke timing, want andere zenders zijn pas na de zomervakantie van plan om hun grote kanonnen los te laten op de kijkers. De timing zoals we die al jarenlang gewoon zijn.

Het was een meer dan rustige televisiezomer voor Vier. Want opboksen tegen de drukke sportgekte, leek hen onbegonnen werk. Om die reden waren er de voorbije weken dan ook geen nieuwe programma’s te zien op de zender. En dat was duidelijk zichtbaar in de kijkcijfers. Al had het mooie weer daar natuurlijk ook veel mee te maken. “Dat hadden we duidelijk niet zien aankomen”, zegt Kristof Demasure, woordvoerder bij Vier. “Maar anderzijds was het ook een bewuste keuze om al onze energie te investeren in de voorbereiding van het televisienajaar.”

Het eerste resultaat daarvan is al op 20 augustus te zien, met een gloednieuw seizoen van ‘De Rechtbank’. Een opmerkelijke timing, want dan is het nog volop zomervakantie. “Nochtans een bewuste keuze”, zegt Demasure. “Het kijkgedrag van de mensen is veranderd en we willen daar graag op inspelen. Bij aanvang van het televisieseizoen hebben de kijkers zodanig veel keuze, dat het voor hen echt niet gemakkelijk is om er een programma uit te pikken. We hebben daarom beslist om al onze nieuwe programma’s te spreiden. Na de start van ‘De Rechtbank’ laten we in de daaropvolgende drie weken geleidelijk aan nog heel wat nieuwe programma’s los.”

Demasure noemt het graag een opeenvolging van klassieke, bekroonde gerechten. “’De Rechtbank’, ‘Huizenjagers’, ‘Gert Late Night’, ‘Bake Off Vlaanderen’, ‘Expeditie Robinson’, … het zijn allemaal sterke gerenommeerde titels waarvan we de kijkers liefst niet alles in één week willen laten proeven. Zo kunnen ze op hun eigen tempo kennismaken met de programma’s.”

Nog geen details

Bij zowel Eén als VTM zijn ze op de hoogte van het vroege najaarsoffensief. Maar bij beide zenders zijn ze voorlopig niet van plan om ook al in augustus alle registers open te trekken. “Bij ons start het nieuwe televisieseizoen pas begin september. Meer details daarover volgen later”, klinkt het bij Anne Stroobants van de VRT. Ook VTM wil nog niet vooruitlopen op de nieuwe programmatie. “De komende weken gaat VTM gewoon nog verder met zijn zomerschema, dat het overigens heel goed doet. Zo was Lili en Marleen maandag nog goed voor maar liefst 536.000 kijkers”, zegt persverantwoordelijke Emilie Melis.

Door Jeroen De Bodt