Amy Winehouse Tribute Band speelt gratis concert aan Hal 16 op Dok Noord

Gent - "We spelen zo graag voor u! Daarom liever een try-out dan een indoor repetitie. Gratis op Dok Noord. Hal 16. " Zo staat het al een tijdje op de Facebookpagina van de Amy Winehouse Tribute Band. En dat spelen, dat doen ze dus gratis, op donderdag 23 augustus, om 20 uur. Aan Hal 16 aan Dok Noord dus. Nathalie Hamelton (frontzangeres van de Tribute band van de op 27-jarige leeftijd overleden Amy Winehouse), Melissa van der Veeken (piano) en Nico Boulanger (piano) praten er alvast enthousiast over, bij een koffie in Bar Bidon aan de Bisdomkaai.

"Een gesprek met alle tien de bandleden zou niet lukken, het is al niet evident om alle agenda's op elkaar af te stemmen voor de repetities" vertelt Nathalie Hamelton. In het dagelijkse leven is ze actief bij Talent Grid, een bedrijf dat mensen die ideeën hebben voor een nieuw product of pop-up strategisch begeleidt,  in de vrije tijd ook fel bezig met muziek, en nu frontvrouw van The Amy Winehouse Tribute Band.

"Hoe het allemaal begon? Ik speelde vroeger in een andere band, Miss Hamelton's Curious Collection, en met die groep bracht ik ook wel eens een nummer van Amy. En eerlijk gezegd, bij die nummers had ik vaak het gevoel dat ik er heel diep in mee ging, ik voelde die nummers echt wel goed aan. Vooral in het nummer Just Friends kon ik me helemaal uitleven. Op een bepaald moment heb ik dan ook beslist om een oproep te doen naar muzikanten die met mij een Amy Winehouse Tribute Band wilden beginnen."

Nico Boulanger: "Ik kende de muziek van Amy Winehouse eerder oppervlakkig, maar door in de groep te stappen en te repeteren leerde ik haar en haar muziek uiteraard veel dieper kennen. Het mooie aan muziek is dat je er gevoelens kan mee uiten dat die op een gewone manier niet kan zeggen. Ik herinner me wel nog goed waar ik was toen  het nieuws van haar overlijden bekend raakte. (Amy Winehouse overleed op 23 juli 2011) We waren aan het repeteren met een andere band waar ik in speel, en we moesten heel kort daarna optreden. We zijn dan tijdens de repetitie nog beginnen zoeken naar een nummer dat we konden brengen."

Nathalie: "Voor de optredens vond ik dat ik moest proberen om op het podium de look van Amy te benaderen. Maar dat voelde niet goed aan. We zijn daar dan ook snel van afgestapt. Het is geen parodie dat wij brengen, het is echt een eerbetoon."

"Een muzikaal eerbetoon" benadrukt pianiste Melissa van der Veeken "we zijn echt niet bezig met de rest van haar leven. Het gaat bij ons puur over de muziek van Amy. Die telt."

Nathalie Hamelton: "Melissa heeft gelijk. Het gaat over de muziek. Al zou het natuurlijk wel fijn zijn mochten we met de hele band samen naar de tentoonstelling over Amy gaan in Brussel. Maar het is nu al niet evident om ons alle tien bij elkaar te krijgen. En wat de muziek betreft: ik zit in mijn hoofd met flarden van een nummer dat ik wil maken over Amy Winehouse. Lady Linn heeft op No Goodbye At All, haar tweede cd, een prachtige ode aan Nina Simone geschreven. Mocht ik zoiets kunnen doen over Amy..."

The Amy Winehouse Tribute Band bestaat sinds april 2015. "In 2016 stonden we tijdens de Gentse Feesten op Polé Polé, we stonden ondertussen ook al drie keer in de Charlatan. In Nederland speelden we al op een paar festivals, waaronder het Big Riverfestival. Organisatoren zijn misschien bang om ons te programmeren omdat ze denken dat we te niche zijn, maar achteraf stellen ze met ons vast dat er toch altijd publiek is. Daarom organiseren we soms zelf concerten, in eigen beheer. Zo verkochten we de Biekorf in Brugge al eens uit. We brengen dus vooral en hoofdzakelijk muziek van Amy Winehouse, maar ook nog andere soul- en jazznummers die Amy in haar repertoire bracht. En nu spelen we dus aan Hal 16. Gratis. Ook zelf georganiseerd. We staan op zaterdag 25 augustus op Bazel Parkt, en in plaats van te repeteren in een donker kot, vonden we het zoveel leuker om voor een publiek te spelen, want daar doet een mens het toch voor."

Amy Winehouse Tribute Band. Donderdag 23 augustus, Dok Noord, Hal 16. Gratis. 20 uur.

Bekijk hieronder een video van de vertrolking van Valerie, tijdens één van de concerten in de Charlatan.

 

Door Rudy Tollenaere
VOOR ABONNEES