Test-Aankoop vraagt nieuwe verlaging van btw-tarief

Nergens in Europa is elektriciteit zo duur als bij ons

© Photo News

We halen dezer dagen de ene medaille na de andere binnen op de Europese kam­pioenschappen. Maar deze titel is er geen om trots op te zijn: nergens betalen gezinnen zoveel voor hun elektriciteit als in België, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. Test-Aankoop vraagt dat de regering de btw op elektriciteit opnieuw verlaagt naar 6 procent.

Tex Van Berlaer

“De elektriciteitsfactuur is de laatste jaren onbetaalbaar geworden voor huishoudens.” Zo reageert de consumentenorganisatie Test-Aankoop op de laatste cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Daaruit blijkt dat geen enkel EU-land zoveel betaalt voor zijn elektriciteit als België. Eurostat berekende de kosten door de stroomprijs samen te tellen met de netwerkkosten, waaronder distributie en transport. Ook de btw-tarieven zitten mee in de berekening.

Zo betalen Belgische gezinnen zo’n 996 euro per jaar, ofwel 28 eurocent per kilowattuur elektriciteit. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde bedraagt zo’n 20 eurocent. Enkel Denemarken komt in de buurt van onze positie.

Wie een pak minder geld wil neertellen voor zijn stroom, verhuist het best naar Bulgarije of ­Litouwen. Daar schommelen de prijzen rond de 10 eurocent.

Maar eigenlijk moet je het niet eens zo ver van huis zoeken. Ook buurlanden Frankrijk (17 eurocent) en Nederland (15 eurocent) betalen heel wat minder voor hun stroomfactuur. Duitsland, traditioneel in de kopgroep van de duurste landen, werd evenwel niet in de cijfers opgenomen.

Schuld van de subsidies

Volgens de Vlaamse energieregulator Vreg wordt de hoge prijs mee bepaald door kosten die de netbeheerders, zoals Infrax of Elia, moeten maken. Zo verplicht de overheid hen om zelf bepaalde subsidies toe te kennen, of om groenestroomcertificaten op te kopen. Die kosten rekenen de beheerders door aan de klanten, waardoor die zich blauw betalen aan stroom.

Voor N-VA is het een signaal om “rationeler” om te gaan met subsidies. “Overmatige subsidies die te lang te hoog blijven, zijn een grote boosdoener”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “Net daarom moeten we waakzaam zijn voor de kosten die aan het ­nieuwe Energiepact gekoppeld zijn. Meer subsidies die verrekend worden met de energiefactuur, zoals die voor gascentrales, dreigen het totaal nog een heel eind op te krikken. ”

Toch een lichtpuntje

Oppositiepartij SP.A haalt de cijfers dan weer aan om haar eis voor een btw-verlaging kracht bij te zetten. “Die moet opnieuw naar omlaag van 21 naar 6 procent.” Een wens die Test-Aankoop mee onderschrijft. “De overheid moet de stroomfactuur van de gezinnen niet langer als een belastingbrief beschouwen”, klinkt het.

Tot slot nog een lichtpuntje: op het vlak van gasprijzen zitten we niet vooraan in het peloton, maar bevinden we ons ergens in de middenmoot, tussen Slovenië en Tsjechië.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten