Partner nutteloos bij een bevalling? Toch niet, blijkt uit onderzoek

Foto: Shutterstock

Een vrouw doet natuurlijk nog altijd het meeste werk tijdens een bevalling, maar helemaal nutteloos is de steun van een partner aan haar zijde ook niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en het informatieplatform 24baby.nl. Meer nog, de aanwezigheid van de partner tijdens de bevalling is volgens het ziekenhuis goud waard.

Uit het Nederlandse onderzoek, waaraan 3.508 vrouwen deelnamen, blijkt dat ze in 97 procent van de gevallen op de steun van hun partner kunnen rekenen als ze gaan bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Ruim 87 procent van de deelnemers aan de studie gaf die gekregen steun een 8 op 10 of hoger. Maar liefst 56 procent van de ondervraagden die in het ziekenhuis is bevallen, bekroonde die zelfs met een dikke 10 op 10.

Partners worden vooral geroemd voor hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw. Ze zijn bovendien ook een belangrijke factor in het behouden van de rust en het bewaken van de controle, zoals wanneer de verloskundige gebeld moet worden, klinkt het.

Teamsport

“De vrouw staat natuurlijk centraal tijdens de bevalling en doet het zwaarste werk. Maar het onderzoek laat zien dat een bevalling ook echt een teamsport is", zegt hoofdverloskundige Marjon Migchielsen. "Als een vrouw tijdens haar bevalling de juiste steun krijgt, kijkt ze aanzienlijk positiever terug op dat moment. Dep haar hoofd met een koud washandje, laat haar in je hand knijpen tijdens het persen of tegen je aanhangen op de baarkruk. Wees haar steun en toeverlaat tijdens de bevalling.”  

 

Door flb
  • VOOR ABONNEES