Akkoord met vakbonden bij Ivago: donderdag opnieuw ophaling in Gent?

De vakbonden en directie bij Ivago in Gent hebben een akkoord bereikt over een tekst met maatregelen. Dat is bevestigd aan onze redactie. Daarmee lijkt het einde van de afvalstaking in Gent in zicht na drie dagen.

bst

In de tekst komen de vabkonden en directie overeen een lijst maatregelen door te voeren om de werksfeer bij de afvalintercommunale te herstellen. Er staan verschillende voorstellen in:

  • "De directie engageert zich om zichzelf hierin, alsook al haar leidinggevenden, te laten coachen en begeleiden, om de kloof met de werkvloer te helpen overbruggen."
  • Er wordt een programma uitgewerkt ter versterking van de planners, de diensthoofden en de directeur operaties (o.a. methodiek van ‘geweldloze communicatie’).
  • De hitteregeling wordt in het najaar structureel herbekeken, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan eerdere voordelen.
  • De haalbaarheid zal worden onderzocht om in de maanden juni t.e.m. september de uurroosters van de ploegen Inzameling en Openbare Reiniging aan te passen teneinde de namiddaghitte zo veel als mogelijk te vermijden, nl. tijdens die maanden te starten om 6 uur ’s morgens in plaats van om 7 uur.
  • Wanneer de ophaling van papier en karton gedurende zes weken werd geschorst, zal, structureel, bij de heropstart gedurende vier weken minimum één extra wagen met drie medewerkers worden ingeschakeld. Hiervoor zullen extra krachten worden ingezet.
  • De frequentie van ophaling is nu om de vier weken. Voor de komende beleidsperiode zou kunnen overwogen worden om de ophaalfrequentie aan te passen.

De tekst wordt donderdagochtend om 7 uur voorgelegd aan het personeel. Als ze de tekst aanvaarden, dan kan er opnieuw gewerkt worden. Is dat niet het geval, dan moet men terug naar de onderhandelingstafel.

De ophalers legden maandag het werk neer uit protest tegen de zware werkomstandigheden in de hoge temperaturen, maar het conflict tussen de directie en het personeel sleept al jaren aan.

Pas donderdag zal meer duidelijkheid volgen over het vervolg van de actie en eventuele inhaalrondes in de wijken waar afval is blijven staan. Ivago raadt via sociale media de Gentenaars die donderdag ophaling hebben om hun afval toch al buiten te zetten morgen.

Lees de volledige tekst hier

LEES OOK

Nu in het nieuws