EK ZWEMMEN. Fanny Lecluyse en Kimberly Buys zorgen voor lichtpuntje

Bron © BELGA

Fanny Lecluyse (50m schoolslag) en Kimberly Buys (50m rugslag) hebben zich geplaatst voor de halve finales. De Belgische gemengde aflossingsploeg 4x100 meter vrije slag en Louis Croenen op de 100m vlinderslag werden uitgeschakeld.

Fanny Lecluyse heeft zich woensdagvoormiddag geplaatst voor de halve finales van de 50 meter schoolslag op het EK zwemmen in het Schotse Glasgow.

In het Tolcross Swimming Centre eindigde Lecluyse in de vijfde en tevens laatste reeks in 31.43, wat haar de zesde stek in de reeks en de zestiende tijd in totaal opleverde. Genoeg voor een stek in de halve finales, die woensdagavond gezwommen worden. Lecluyse kan nog sneller, haar Belgisch record staat momenteel op 30.75.

Dinsdagavond eindigde de 26-jarige Moeskroense op de zesde plaats in de finale van de 200m schoolslag. De Europese titel was voor de Russische Yuliya Efimova, die woensdag ook in de reeksen van de 50m school de snelste was.

Kimberly Buys naar halve finales 50m vlinderslag

Kimberly Buys heeft zich woensdagochtend geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag op het EK in het Schotse Glasgow.

Buys won in 25.80 de vierde reeks in het Tollcross Swimming Centre en was zo sneller dan de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo. Met de derde tijd in totaal achter haar naam plaatste ze zich voor de halve finales, die woensdagavond gezwommen worden. De finale vindt donderdag plaats.

In de reeksen moest Buys enkel de Deense Emilie Beckmann (25.72) en de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström (25.11) voor zich dulden. Met 25.80 bleef Buys tien honderdsten van een seconde boven haar persoonlijk record, dat ze vorig jaar op het WK in Boedapest neerzette. Dat leverde de 29-jarige Antwerpse toen een zevende plaats in de finale op.

Eerder op dit EK greep Buys naast een finaleplaats op de 100 meter vlinderslag. In de halve finales zette ze vrijdag de dertiende chrono neer. Ook in de 4x100m wisselslag gemengd zat er geen finaleticket in. In Glasgow nam de Belgische aflossingsploeg voor het eerst deel aan die discipline en werd er afgesloten met de tiende stek.

Gemengde aflossingsploeg uitgeschakeld

De Belgische gemengde aflossingsploeg met daarin Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene, Juliette Dumont en Lotte Goris heeft zich woensdag niet kunnen plaatsen voor de finale van de 4x100 meter vrije slag op het EK zwemmen in het Schotse Glasgow.

In de tweede reeks kwam het Belgische team in 3:31.76 niet verder dan de vierde stek, goed voor de tiende tijd in totaal. Enkel de top acht plaatste zich voor de finale, die woensdagavond gezwommen wordt.

Louis Croenen strandt in reeksen 100m vlinderslag

Louis Croenen heeft zich woensdag niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag bij de mannen op het EK zwemmen in het Schotse Glasgow.

In het Tollcross Swimming Centre kwam Croenen in de zevende en laatste reeks in 53.39 niet verder dan de achtste plaats. Met een 27e tijd achter zijn naam kwam hij niet in de buurt van de halve finales, daarvoor was een tijd in de top zestien nodig. De halve finales worden woensdagavond gezwommen, de finale vindt donderdag plaats.

Zondag greep Croenen op de 200 meter vlinderslag met een vierde stek nipt naast een medaille, voor de derde keer in zijn carrière, na Berlijn in 2014 en Netanya (25m) in 2015.

Door sdv
    Meest recent