REACTIES. Uiteenlopende gevoelens bij medaillewinnaars wielrennen

Bron © BELGA
  • Medaillewinnaars Nicky Degrendele, Kenny De Ketele en Githa Michiels bij terugkomst in Zaventem.

Nicky Degrendele, Kenny De Ketele en Githa Michiels schonken België medailles op het Europees Kampioenschap in Glasgow. Maar ze keken elk heel anders tegen hun prestaties aan bleek toen ze woensdag landden in Zaventem.

Baanwielrenster Nicky Degrendele schonk België een zilveren plak op het Europees Kampioenschap in Glasgow. Vooraf had ze zeker getekend voor zilver in het keirin, maar “eens je daar bent, wil je op het hoogste schavotje staan”, zei ze woensdagochtend bij haar terugkeer op Brussels Airport.“Ik had vooraf zeker getekend voor het zilver, wetende hoe ik naar daar vertrokken ben”, zei Degrendele in Zaventem. “Ik had slechte tijden op training en had niet echt een supervoorbereiding.”

Maar achteraf is de baanwielrenster toch ook wat ontgoocheld. Op het wereldkampioenschap eerder dit jaar fietste ze nog onverwacht naar de gouden medaille. “Het is al een beetje bezonken, maar we moeten tevreden zijn. Maar eenmaal je daar staat, wil je natuurlijk op het hoogste schavotje staan. De benen voelden echt heel goed.”

De zilveren medaille is mooi meegenomen, klinkt het nog. “Dit is een mooie eerste kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen. Je kan nu alleen maar opwaarts vooruit werken.” De spelen binnen twee jaar zijn het grote doel op lange termijn. De smaak van de zege op het WK wil ze alvast nog eens proeven.

Kenny De Ketele: “Niveau lag heel hoog”

Baanwielrenner Kenny De Ketele is woensdagochtend op Brussels Airport met een zilveren en gouden medaille in de koffer geland. Dat het niveau heel hoog lag op het Europees Kampioenschap in Glasgow, geeft een extraatje aan de titel, zei de Oost-Vlaming. “Als je met goud en zilver naar huis kan gaan, kan je niet ontevreden zijn.”

De Ketele verzamelde de voorbije EK’s al een resem medailles in verschillende disciplines. In de ploegkoers was het al van 2008 en 2011 geleden dat hij op het hoogste schavotje stond. Deze keer fietste hij naar goud samen met Robby Ghys. In de puntenkoers was de Oost-Vlaming goed voor zilver.

“Elke medaille en titel heeft altijd zijn eigen verhaal. Het is sowieso leuk om je status te bevestigen, om te weten dat je nog altijd staat waar je wil staan. Maar het niveau op dit EK was echt enorm hoog”, zei de De Ketele in de aankomsthal van Zaventem. “Als je dan met zilver en goud thuiskomt en je hoort iedereen zeggen dat het zo snel ging overal, dan geeft het wel een extraatje aan het verhaal.”

De komende weken zal de De Ketele vooral de junioren coachen. Zij werken nu toe naar hun EK en WK in het Zwitserse Aigle. “Ik ga me nu vooral smijten voor de jeugd en proberen mijn ervaring te delen.”

Bronzen medaille Githa Michiels richt de blik op het WKBronzen medaille Githa Michiels richt de blik op het WK

Githa Michiels bezorgde dinsdag met het brons in het mountainbiken België opnieuw een medaille op het Europees Kampioenschap in Glasgow. Michiels had niet haar beste dag, maar fietste knap naar de derde stek, zei ze woensdagochtend bij aankomst op Brussels Airport. Het volgende doel is het WK in september.

“Het is waarschijnlijk een grote verrassing voor iedereen, maar ik ben wel al het hele seizoen goed op dreef. Ik hoopte natuurlijk op een goede dag, dat het eens klopte op een kampioenschap”, zei Michiels.

“Ik ben supertevreden met mijn derde plaats. Het was niet evident, ik heb heel hard afgezien, ik had niet mijn beste dag. Maar het is gelukt, dus ik ben wel heel tevreden.”

De mountainbikester gaat nu opbouwen naar het WK in september in het Zwitserse Lenzerheide. “Het volgende doel is het wereldkampioenschap. Mijn derde plaats op het EK geeft natuurlijk motivatie om nog grote dingen te doen. Ik ga gewoon nog altijd hard blijven werken en wie weet, je weet nooit. Ik ga vast en zeker mijn best doen.”

Door sdv