NAVO maakt excuses voor per ongeluk afvuren van raket door gevechtsvliegtuig

Bron © BELGA

Foto: AFP

Brussel -

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft woensdag zijn spijt uitgedrukt aan het adres van de Estse premier Jüri Ratas over het incident waarbij een Spaanse Eurofighter in het kader van de NAVO-bewakingsoperatie boven Estland per ongeluk een raket had afgevuurd. Dat heeft de NAVO zelf bekendgemaakt.

Stoltenberg zei dat de NAVO alle steun zal verlenen aan het onderzoek dat geopend is naar het incident.

Een Eurofighter van het Spaanse detachement had per ongeluk een raket van het type AIM-120 Amraam afgevuurd in het zuidwesten van Estland. Dit tuig bevat zo’n 5 tot 10 kilo explosieven en heeft ook een zelfdestructiesysteem. Het Estse leger voert een zoekactie uit naar het wapentuig. Er is nog nergens schade gemeld door het springtuig. Ook de Spaanse minister van Defensie heeft gezegd dat hij een onderzoek naar het incident heeft bevolen.

De NAVO-landen Estland, Letland en Litouwen, aan de grens met Rusland, beschikken niet over eigen gevechtsvliegtuigen. Daarom nemen de bondgenoten in de marge van het Nato Air Policing Balticum sinds 2004 de bescherming van het Baltische luchtruim voor hun rekening.