Apple werkt op zenuwen van Europese Unie: toch naar universele oplader?

Foto: AFP

De Europese Unie heeft het stilaan gehad met Apple. Ze deed al verwoede pogingen om de Amerikaanse technologiereus in de pas te laten lopen, maar die blijft toch een eigen oplader gebruiken en weigert naar een universele lader over te schakelen.

Iedereen heeft het wel eens voorgehad: je bent niet thuis en de batterij van je smartphone is zo goed als plat. Opladen, denk je dan, maar je hebt je oplader niet bij en iedereen in je gezelschap heeft een ander merk van gsm. Gevolg: je iPhone gaat plat en zij kunnen hun toestel opladen.

Al meer dan 10 jaar zijn die opladers van smartphones een bron van frustratie voor de Europese Unie. In 2009 werd een belangrijke stop gezet door veertien grote bedrijven aan te manen om een universele oplader in gebruik te nemen tegen 2011. Apple en Samsung waren bij die bedrijven, maar het bedrijf van Tim Cook zweert nog steeds bij hun Lightning-oplader.

De EU vindt het nu welletjes geweest en bekijkt hoe het alle fabrikanten van smartphones kan verplichten om te gaan voor een universele oplader. Idealiter zou dat dan USB-C zijn. “We zijn niet tevreden over het resultaat van onze aanpak, waarin we de fabrikanten niet verplicht hebben om te veranderen. De Commissie lanceert nu een onderzoek om de kosten en voordelen van de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen”, zegt concurrentiechef Margrethe Vestager.

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat iedereen overschakelt naar de Lightning-oplader van Apple, maar het bedrijf lijkt niet geneigd om anderen toe te laten dat te gebruiken.

Door gjs