Kimberly Buys: “Factoren wijzen op goede finale”

Bron © BELGA

Buys voor de start van de halve finale. Foto: BELGA

Kimberly Buys is de derde Belgische finaliste op de Europese zwemkampioenschappen in Glasgow. De Antwerpse kwalificeerde zich woensdagnamiddag met een derde plaats (25.76) in de halve finales van de 50 meter vlinderslag. Daarbij bleef ze maar zes honderdsten boven het nationaal record dat ze vorig jaar op het WK in Boedapest zwom. ‘s Ochtends in de reeksen won ze haar serie in 25.80.

“Als je je met de derde tijd plaatst voor de finale, dan maak je zeker kans op een medaille,” verklaarde Buys. “Er zijn drie of vier meisjes die erg aan elkaar gewaagd zijn. Onze onderlinge resultaten veranderen bij elke koers. Als ik een goede wedstrijd zwem, dan maak ik kans. Alle factoren zijn er om een goede finale te zwemmen: de vorm is er, het bed is goed en het eten is goed.”

Nadat Buys op de 100 meter vlinderslag onverwacht met een dertiende plek naast een halvefinaleplaats greep, is een contractverlenging bij Topsport Vlaanderen plots geen zekerheid meer voor de 29-jarige zwemster. Die beslissing zou midden september moeten vallen. Om volgend jaar een contract te krijgen zou Buys op een olympische proef binnen de top 8 moeten eindigen. De 50 meter vlinderslag behoort echter niet tot het olympisch programma.

Haar tijd op de 50 en de 100 meter vlinderslag geven haar alvast recht op een plaats op het WK in Gwangju (12-18 juli 2019). “Ik denk helemaal nog niet aan het WK,” verklaarde Buys daaromtrent. Donderdagnamiddag (17u45 Belgische tijd) doet de zwemster vanuit de derde baan, tussen zwemsterren Ranomi Kromowidjojo (Nederland) en Sarah Sjöström (Zweden), een gooi naar een podiumplek.

“Ze zou het Belgisch record kunnen verbreken en/of op het podium eindigen,” schat haar Nederlandse coach Roland Gaastra. “Ze zou tweede kunnen eindigen (Sjöström is volgens Gaastra niet te kloppen), maar even goed vijfde of zesde. We zullen aan de kleine details werken en ons focussen op haar start en op het onder water zwemmen, aangezien dat haar zwakke punten zijn. Als ze een medaille wint, dan kan ze Glasgow met een goed gevoel verlaten. In het andere geval zal het EK een bittere smaak nalaten,” concludeerde de Nederlander.

Door sdv
    Meest recent