Emma Plasschaert vrijdag al zeker van goud of zilver op WK zeilen

Bron © BELGA
Vrijdag zeilt Emma Plasschaert als leidster met een riante voorsprong de medalrace van het wereldkampioenschap Laser Radial. De uitgangspositie van de Oostendse zeilster is ideaal om straks voor het eerst in haar carrière wereldkampioene te worden. Plasschaert is zelfs nog voor de start al zeker van goud of zilver.

In het Deense Aarhus was de Laser Radial-klasse aan zijn laatste dag voor de medalrace toe. In de eerste reeks stond er zes knopen wind. Tijdens de tweede reeks was de zeebries toegenomen tot negen knopen. 

Met een elfde en een tweede plaats in de twee regatta's nam Emma Plasschaert de leiding over van de Amerikaanse Paige Railey, die woensdagavond nog één punt beter gerangschikt was dan Emma Plasschaert.  Pailey vaarde een twintigste plaats op donderdag en dat weegt zwaar door voor de Amerikaanse die daags eerder al 37ste eindigde.

De eerste achtervolgsters van Plasschaert (56 punten) zijn de Nederlandse Marit Bouwmeester (67) en de Deense Anne-Marie Rindom (79). De Amerikaanse Paige Railey trok zich terug uit de voorlaatste race, zakte zo van twee naar vier in de stand en vorm geen bedreiging meer voor Plasschaert. Maité Carlier beëindigde haar WK zeilen op de 51e plaats.

Omdat het verschil met Rindom meer dan 20 punten bedraagt, is Plasschaert al zeker van een plaats in de top twee. Om ook Bouwmeester af te houden, moet ze vrijdag in de top zes eindigen of maximaal vijf plaatsen na de Nederlandse finishen. .

Meteen staat ook vast dat België het landentciket voor de Olympische Spelen in Japan 2020 binnengerijfd heeft. Maité Carlier vaarde vandaag een 46ste en een 48ste plaats. Ze beëindigt dit WK op de 51ste stek. In de Laser Standard-klasse eindigde Wannes Van Laer op de 29ste plaats. Hij behaalde geen plaats in de medalrace. Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers hebben nog twee reeksen in de 49er-klasse te varen. Ze prijken momenteel op de 40ste positie. 

Door Peter Rossel
    AANGERADEN