Kansen en gevaren voor Thiam op slotdag zevenkamp: zo kan ze Europees goud pakken/verliezen

Johnson-Thompson (links) tegen Thiam (rechts) op de 100 horden. Foto: AP

Dag 2 in de meerkamp belooft een beklijvend duel te worden tussen Nafi Thiam en de Britse Katarina Johnson-Thompson. Thiam had na de eerste dag 87 punten achterstand, en Johnson-Tompson kan vandaag nog enkele wapens bovenhalen.

LEES OOK: Dag 2 van de zevenkamp LIVE.

Thiam (3930 punten) moet bij het begin van dag twee 87 punten goedmaken op Johnson-Tompson (4017 punten). En dan zijn er twee problemen voor onze landgenoten. Ten eerste presteerde ze zelf wisselvallig op de eerste dag, terwijl haar concurrente voortdurend seizoensbestes neerzette. Ten tweede is Johnson-Tompson bij twee van de drie resterende onderdelen in het voordeel. Zowel in het verspringen als de 800 meter heeft ze sterkere records dan Thiam. Thiam kan wel een grote bonus pakken in het speerwerpen. Wat zal vandaag de doorslag geven?

“Moeilijke dag”

De eerste dag verliep moeizaam voor Thiam. Op de 100m horden (13.69s) bleef ze ruim onder haar record (13.34s). Maar vooral bij het hoogspringen liet ze veel punten liggen. Ze faalde driemaal bij 1m94. Eerder dit jaar scherpte ze haar wereldrecord (in de zevenkamp) nog aan tot 2m01. Daarna pakte ze wel uit met een PR van 15,35 meter bij het kogelstoten. Ze sloot matig af op de 200 meter (24.81s, PR 24.40s). Zo moest ze de leiding laten aan Johnson-Thompson. “Het was een moeilijke dag. Vooral over het hoogspringen ben ik ontgoocheld, want daarin kan ik veel punten pakken.”

“Verspringen beslissend”

Ze lijkt dus niet in topvorm, in tegenstelling tot Johnson-Tompson. Die mag op dag 2 meteen beginnen met een van haar favorieten onderdelen: het verspringen. Thiam besefte gisteren dat gevaar zelf ook al. “Volgens mij wordt het verspringen beslissend”, liet ze optekenen voor ze naar het hotel ging. Met een PR van 6.93m (1149 punten) doet de Britse ruim 30 centimeter beter dan de 6.62m (1046 punten) van Thiam. De achterstand kan dus onmiddellijk groeien van 87 punten naar bijna 200 punten.

En dan wordt het nagelbijten. Thiam gooit met de speer bijna 20 meter verder: 59.32m tegenover 42.01m. Daarmee kan ze in één klap 300 punten meer pakken dan Johnson-Tompson. Dan gaan we naar het slotnummer met een kloof rond de 100 punten. Zo kan het weer alle kanten uit. Want 100 punten komt in de 800m neer op een verschil van 7 seconden. En het verschil tussen de records van Thiam (2:15) en Johnson-Tompson (2:07) is… 8 seconden.

Dus samengevat: Thiam kan veel punten verliezen in het verspringen en de 800m, maar kan heel veel punten winnen met het speerwerpen. Wat zal het zwaarste doorwegen?

Op voorhand kansloos geacht

Op voorhand hadden de Britten dit niet durven dromen. Specialisten noemden Johnson-Thompson zo goed als kansloos tegen Thiam, die analyse leest nu heel anders.

Tot slot nog één punt in het voordeel van onze landgenote: ze presteert ijzersterk onder druk. Zie haar winnende worp in het speerwerpen op de Spelen in Rio. Terwijl de Britse al enkele totale black-outs heeft gekend op belangrijke momenten. Op het WK in Peking liet ze bijvoorbeeld drie nulsprongen optekenen in het verspringen. En dan mag al het bovenstaande naar de prullenmand.

LEES OOK: Moeilijke eerst dag van de zevenkamp

LEES OOK: "Ik ben vooral teleurgesteld in het hoogspringen

Door sdv
    Meest recent