Peeters vindt vervanger voor joods-orthodoxe kandidaat (maar het is weer een omstreden figuur)

Lijsttrekker Kris Peeters met kandidate Rezi, dochter van Moshe Friedman. “Ik zal haar hard verdedigen”, aldus Peeters Foto: Jimmy Kets

Antwerpen -

Kris Peeters heeft zijn vervanger voor de joods-orthodoxe Aron Berger beet. Maar ook nu is de controverse niet ver weg. De vader van Rezi Friedman (23), rabbijn Moshe Friedman, is geen onbesproken man. “Ik ben mezelf, mijn vader heeft zijn eigen ­mening”, zegt ze.

Vier maanden na de desastreuze doortocht van Aron Berger kan de Antwerpse CD&V de pagina omslaan. De joods-orthodoxe Rezi Friedman, pas afgestudeerd als pedagoge, krijgt de zestiende plek op de lijst.

“We namen ons toen voor om niet langer te zoeken naar een kandidaat uit de joodse gemeenschap”, zegt lijsttrekker Kris Peeters. “Rezi vertrekt vanuit een andere invalshoek. Ze heeft interesse in CD&V, ze engageert zich bij de jongeren. Ze wil echt uitbreken, frontrunner zijn voor een gemeenschap. Haar moeten we een kans geven.”

Geen kandidaat van (enkel) de joodse gemeenschap dus, maar wel een rolmodel, hoopt ze. “Ik kom uit een gezin met acht kinderen, ik ben de eerste die ging voortstuderen. Ik zou graag zien dat meer joodse mensen dat als een opportuniteit zien. Daar bestaat soms twijfel over, zeker in de ultraorthodoxe gemeenschap. Ik heb dat zelf ervaren.”

COMMENTAAR. “Geen enkele politicus werd tot nu afgerekend op wat ouders hebben gedaan. Dat moet zo blijven”

Peeters vindt vervanger voor joods-orthodoxe kandidaat (maar het is weer een omstreden figuur)
Moshe Friedman Foto: Photo News

Mannen hand geven

Haar ‘voorganger’ Berger kwam onder vuur omdat hij vrouwen geen hand wilde geven. Maar Rezi geeft mannen alvast wél een hand. En ze heeft ook geen probleem met een verbod op onverdoofd slachten. “Als de wet dat zegt, dan is dat zo. We moeten wel in dialoog bekijken hoe dat concreet zal worden aangepakt.”

Toch is de jonge joodse geen veilige keuze. Haar vader, rabbijn Moshe Friedman, wordt steevast als controversieel omschreven. De man pleit onomwonden voor een verbod op onverdoofd slachten. Wie daar stampij tegen maakt, zijn “fundamentalisten”. Hij liet zich gewillig fotograferen met toenmalig Iraans president Mahmoud ­Ahmadinejad, de aartsvijand van Israël. Tot slot vindt hij dat de joden de Holocaust zelf al jaren misbruiken om speciale voorrechten af te dwingen. Populair maakt hij zich zo niet bij een belangrijk deel van de joodse gemeenschap.

“Ik ben mezelf, mijn vader heeft zijn mening”, zegt zijn dochter. “Het kan zijn dat de persoonlijkheid van mijn vader tegen mij zal worden uitgespeeld. Ik trek me daar niets van aan.”

Peeters staat alvast pal achter zijn nieuwe kandidaat. “Ik zal als lijsttrekker hard terugslaan als tegen Rezi argumenten worden gebruikt die niets ter zake doen.”

Door Bart Brinckman en Arnout Gyssels
VOOR ABONNEES