Controversiële studie: “Ook te weinig zout is slecht voor de gezondheid”

Bron © The Lancet

(themabeeld) Foto: shutterstock

Mogen we dan toch meer dan 5 gram zout per dag eten zonder dat we ons zorgen moeten maken over een te hoge bloeddruk en problemen aan het hart? Volgens een internationale studie, verschenen in het gerenommeerde vakblad The Lancet, alvast wel. Tot meer dan het dubbele zelfs. En te weinig zout zou dan weer slecht zijn voor de gezondheid, al komt die stelling meteen zwaar onder vuur te liggen.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad eet je best niet meer dan 5 gram zout per dag. Meer zout betekent een hoger risico op een verhoogde bloeddruk, wat het risico op hartziekten en beroertes doet toenemen. Vijf gram lijkt misschien veel, maar zout zit in ongeveer in alles: drie sneetjes brood en je hebt al bijna een gram zout binnen.

Een internationale studie, die het dieet volgde van ruim 95.000 mensen uit achttien landen, stelt nu dat we best wat meer zout mogen eten. Meer dan het dubbele zelfs, want ook bij een dagelijkse inname van 12,5 gram zout zou je niet meer risico’s op hartziekten hebben.

De onderzoekers, van de Canadese McMaster Universiteit, gaan nog een stapje verder. Te weinig zout, dus minder dan 5 gram per dag, zou zelfs slecht zijn voor de gezondheid. “Ons onderzoek toont aan dat een gematigde inname een positief effect kan hebben voor je hart”, aldus hoofdonderzoeker Andrew Mente. “Onze lichamen hebben nood aan essentiële voedingsstoffen zoals zout. De vraag blijft alleen: hoeveel precies?”

Controversiële studie: “Ook te weinig zout is slecht voor de gezondheid”
Foto: shutterstock

Wie meer dan 12,5 gram zout per dag innam, kon wel worden gelinkt aan een hogere bloeddruk en een groter risico op beroertes. “Vooral in China is het problematisch, vooral dan door het intensieve gebruik van sojasaus. 80 procent van de Chinese testpersonen nam meer dan 12,5 gram zout in per dag. Een groot verschil met de anderen: daar bevond ruim 84 procent zich binnen de gematigde zone.”

Nog aangetoond: op plaatsen waar veel kalium (overvloedig aanwezig in fruit, noten en groeten) gegeten wordt, verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Het is echter onduidelijk of kalium echt als beschermmiddel kan dienen of dat dit gewoon wijst op gezondere eetgewoonten.

Kritiek

Hoewel de studie gepubliceerd werd in het gerenommeerde wetenschappelijke vakblad The Lancet, komt er al heel wat kritiek op van andere onderzoekers. Vooral de laatste stelling, dat minder dan 5 gram zout per dag schadelijk zou zijn, komt zwaar onder vuur te liggen. “Een zeer controversiële stelling”, zegt Tom Sanders, voedingsdeskundige van het Londense King’s College. “Geen enkel mechanisme in ons lichaam kan verklaren dat er een verband zou zijn tussen te weinig zout en hartziekten.”

Door mtm
    VOOR ABONNEES