Hotels mogen weer onder de prijzen van Booking.com gaan

Vanaf vandaag is het voor machtige hotelwebsites zoals Booking.com en Expedia ook in ons land bij wet verboden om de laagste prijs te eisen. Hoteluitbaters worden zo weer baas over hun eigen prijs.

Horeca Vlaanderen trok in mei aan de alarmbel over de tactieken van enkele grote en machtige boekingwebsites. Hotels die op deze websites staan, mogen nergens anders hun kamers tegen een goed­kopere prijs aanbieden. “Marktverstorend”, aldus de horecafederatie, “waardoor klanten niet altijd recht hebben op de goedkoopste prijs.”

De bevoegde ministers van Middenstand Willy Borsus (MR) en Economie Kris Peeters (CD&V) grepen daarop in. Ze stelden een wet op die dit soort dwingende prijsafspraken moet verbieden, “geïnspireerd op de wet-Macron”. De Franse president Macron was in de vorige Franse regering economieminister, en verbood boekingwebsites bij wet om dergelijke technieken toe te passen.

Vandaag verscheen de nieuwe wetgeving in Het Staatsblad. Niet alleen in Frankrijk maar ook In Duitsland en Italië bestond er al langer een gelijkaardige regelgeving.

Door wer, syd
VOOR ABONNEES