Muggen verspreiden dodelijke ziekte in Europa: al minstens drie mensen overleden na steek

Bron © AFSCA, BLG, ECDC

Foto: BELGAIMAGE

Het West Nijl-virus heeft sinds eind juli verschillende mensenlevens geëist in Europa. Dat berekende het Europese Centrum voor Preventie en Controle van Ziekten (ECDPC). Onder meer in Noord-Italië vielen er alleen al drie doden door de ziekte, die via muggen wordt overgedragen.

Twee personen van 69 en 86 jaar oud die leden aan cardiovasculaire aandoeningen, zijn donderdag in de Noord-Italiaanse stad Ferrara overleden. Ze werden er al een tiental dagen verzorgd in het ziekenhuis. Een andere persoon, die in een nabijgelegen gemeente woonde, overleed eind juli aan hetzelfde virus.

Ook in Griekenland, Servië, Kosovo en Roemenië zijn in totaal al veertien dodelijke slachtoffers geteld. Vooral de Griekse overheid is erg bezorgd: het aantal gekende besmettingen is er op één maand tijd opgelopen van 7 tot 60. In totaal telde het Europese Centrum voor Preventie en Controle van Ziekten (ECDPC) in Europa 120 besmettingen tussen 3 en 9 augustus 2018.

Het West Nijl-virus komt overal ter wereld voor, maar dook voor het eerst in Europa op in de jaren zestig in Frankrijk. Sinds de jaren negentig zijn de frequentie en de ernst van epidemieën sterk toegenomen. In Europa worden voornamelijk in het Middellandse Zeegebied regelmatig humane gevallen alsook uitbraken bij paarden gemeld. In ons land viel tot nog toe geen enkel dodelijk slachtoffers met het West Nijl-virus te betreuren. Al werden er in 2012 in ons land wel drie besmettingen vastgesteld bij reizigers.

Zo herken je de ziekte

Bij de mens verlopen ongeveer tachtig procent van de infecties asymptomatisch, dus zonder ziekteverschijnselen, zo luidt het op de website van het FAVV. Ongeveer twintig procent van de besmettingen gaan gepaard met pseudo-griepsymptomen die na 7 tot 10 dagen verdwijnen. Slechts 0,1 procent van de besmettingen geven aanleiding tot de ontwikkeling van een hersenontsteking met soms dodelijke afloop.

Er bestaat geen specifieke behandeling voor de infectie. Bij paarden of mensen kan men de symptomen behandelen al naargelang van de ernst ervan. Bij de neurologische vormen van de ziekte moet de patiënt meestal in het ziekenhuis worden opgenomen.

Door blg
VOOR ABONNEES