Wat betekent crash van lira voor mensen die naar Turkije reizen?

© AFP

De koers van de Turkse lira is in vrije val. Afgelopen vrijdag verloor de munt zeven procent van haar waarde ten opzichte van de dollar, in een jaar tijd is de munt al bijna veertig procent in waarde gedaald. Toch zal dat er niet voor zorgen dat uw reis naar Turkije veel goedkoper wordt.

tlb

“Als de lira zo fors achteruitgaat tegenover de euro, zullen de dingen die je daar koopt goedkoper worden. Maar ik verwacht geen grote prijsdalingen voor de reis op zich”, zegt Piet Demeyere van touroperator TUI. “De contracten met de hotels zijn vaak tot een jaar op voorhand vastgelegd en zijn ook in euro opgesteld. Net om het risico van koerswisselingen te beperken.”

Op langere termijn zit er misschien wel een prijsdaling aan te komen, “want bij onderhandelingen voor de volgende seizoenen zal de gedaalde munt wel een rol spelen”, aldus Demeyere.

Maar veel rek zit er volgens TUI niet op. “De prijzen voor Turkije zijn sowieso al erg laag. De hotels hanteren lage prijzen om het toerisme weer aan te zwengelen. Veel lager kan niet.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten