Comedian Xander De Rycke (30) openhartig over moeilijke jeugd: “Ik kom van nul”

Bron © De Morgen

Foto: © VRT - Joost Joossen

In een interview met de krant De Morgen heeft Xander De Rycke het over zijn moeilijke jeugd. De stand-upcomedian is in volle voorbereiding van zijn nieuwe theatertour ‘Houdt Het Voor Bekeken’, die in september van start gaat en waarin hij de films en televisieprogramma’s van het afgelopen jaar wikt en weegt.

In het openhartige interview heeft Xander De Rycke het onder andere over de moeilijke relatie met zijn ouders. “Mijn vader ken ik niet”, legt hij uit. “Allez, ik weet wie mijn vader is, maar hij was nooit in the picture. Als kind heb ik hem vier of vijf keer gezien, maar toen wist ik niet dat hij mijn vader was. Wat ik weet van hem, is dat het niet zo’n fijne mens is in het algemeen. Het is een pakket dat ik er niet wens bij te nemen. En ik heb ook nooit die behoefte gevoeld.”

“Mijn moeder was een zware alcoholiste. De drank maakte haar labiel, paranoïde, maar ook heel gemeen. Vilein. Daar kon ik niet mee om. Ik heb die band dus doorgeknipt op mijn 18. Twee, drie jaar geleden heeft ze een hersenbloeding gehad en ben ik haar gaan bezoeken in het ziekenhuis. Sindsdien heb ik weer contact met mijn moeder. Om de drie weken stuurt ze me een irritant bericht waar ik me druk om maak en dat is het ongeveer. Maar de haat is verdwenen.”

Ook financieel was de situatie thuis moeilijk, vertelt De Rycke. “We kregen deurwaarders aan huis. Ik weet dus wat het is om constant dat zwaard van Damocles boven het hoofd te hebben hangen. Ik weet wat het is om met een weekbudget van 100 frank naar den Aldi te gaan en alleen maar een brood en een paar plakken kaas te kunnen kopen. Ik kom dus van nul en ben nu heel gelukkig dat ik op het einde van de rit mijn rekeningen kan betalen.”